fbpx
Nieuws

Podcast: Bonarius zwermt uit over ketelland

Met ruim 200.000 installaties in beheer is Bonarius een van de grootste montage-, service- en onderhoudsbedrijven van het land. De beste ketelprestaties tegen een zo laag mogelijke kostprijs gedurende de hele levensduur; dat is waar Bonarius op stuurt. In de ‘zwermaanpak’ komt dat allemaal samen. In deze podcastaflevering spreken we hierover, en over nog veel meer, met directeur Renzo van Heusden.

In 2013 begon Bonarius in Amsterdam met de onderhoudszwerm, waar een team van monteurs vanuit één locatie het onderhoud in een buurt aanpakt. “Dat houdt in dat je als team van ongeveer 25 man op weg bent, inclusief keet en vrachtwagen met magazijn. We kunnen als zwerm wel driehonderd woningen per dag halen, waarbij ook preventief onderhoud wordt uitgevoerd”, zegt Van Heusden.

Montagezwerm

In 2016 kwam er een tweede onderhoudszwerm bij voor de Randstad (exclusief Amsterdam) en vorig jaar lanceerde Bonarius de montagezwerm. “Met dat team van vijftien man kunnen we honderd ketels per week installeren, inclusief de rookgasafvoer. Het voordeel van zo’n team is dat de monteur niet dagelijks eerst naar kantoor hoeft, maar dat hij direct naar de locatie en aan de slag kan. En tegenvallertjes kan je makkelijk opvangen”, zegt Van Heusden.

Beginnende monteurs, veelal zij-instromers, kunnen snel meelopen in het proces, onder supervisie. Op de eerste dag zijn ze aan het slopen en sjouwen, op dag twee buigen ze een bochtje en op dag vier hangen ze hun eerste ketel al op. “Ze groeien heel snel in hun werk op deze manier”, zegt Van Heusden.

Total Cost of Ownership

De zwerm is een effectieve en efficiënte methode van onderhoud en montage. En dat zie je uiteindelijk terug in de totale kosten van een ketel gedurende de hele levensduur, ofwel Total Cost of Ownership (TCO). Het is deze TCO waar Bonarius op stuurt. En met ruim 200.000 ketels in beheer, heeft het bedrijf een schat aan data over alle typen ketels, op basis waarvan die TCO uitgerekend kan worden. Met de TCO als leidend principe kan Bonarius in overleg gaan met opdrachtgevers.

Van Heusden voor een testopstelling van dakkappen voor (hybride) warmtepompen. (Foto: Christiaan Krop)

Van Heusden: ”Met corporatie Rochdale hebben we een contract afgesloten voor 24.000 woningen voor achttien jaar, met standaard één keer een ketel- en rookgasafvoervervanging. Wij maken daarbij erg veel gebruik van de data die we hebben van de verschillende ketels. Op basis van een beleidsplan bepalen we welke ketels het eerst aan de beurt zijn. Dat doen we dan complexgewijs, niet meer met losse vervangingen.”

Ferroli-ketels

De AGPO Ferroli-ketel komt, als het op TCO aankomt, wat minder goed uit de bus, zeker de ‘probleemketels’. Die kunnen oververhit raken en Ferroli heeft een veiligheidssensor ontwikkeld die monteurs op de ketel kunnen monteren. Als de ketel te heet wordt schakelt de ketel zichzelf uit. Van Heusden is daar niet enthousiast over: “Wij gaan die niet plaatsen, want we vinden dat we dan ‘in het hart’ van de ketel komen. Dat willen we niet. Ferroli heeft een hoge TCO en we vinden dat deze gewoon allemaal vervangen moeten worden. Recent hebben we in een project voor Vestia in Den Haag op deze manier zeshonderd ketels vervangen.”

Een uitgebreid artikel over Bonarius vindt u ook in het komende nummer van vakblad Installatie, die sinds kort ook los verkrijgbaar zijn in de nieuwe webshop op Installatie.nl

Avontuurlijke ondernemers

In onze nieuwe podcastserie gaan we op zoek naar ondernemers die hun nek uit durven te steken. Buiten de gebaande paden treden. Omdat ze nieuwsgierig zijn, ambitieus zijn of gewoon lef hebben. Wat drijft deze ondernemers? Hoe komen ze tot de keuzes die ze maken?

Om alle afleveringen te luisteren kan je je abonneren op het podcastkanaal van Installatie.nl dat is te vinden in grote podcastapps zoals Tune-in, Spotify en Apple podcasts. Ook op de website van Installatie.nl zijn de afleveringen te luisteren, evenals op Soundcloud.

Heeft u ook een interessant ondernemersverhaal voor de podcastserie? Stuur dan een berichtje naar installatie@eisma.nl

2 reacties op “Podcast: Bonarius zwermt uit over ketelland

  1. Erik schreef:

    Goed onderhoud zal dat zijn, 12 ketels op 1 dag.
    Een gesloten ketel blijft dan ook gesloten.
    Om maar te zwijgen van stukje extra zorg voor klant.

  2. Sven schreef:

    Nou erik, wanneer je goed online monitort, goede producten kiest en obv data goede analyses maakt van je ketelbezit kun je echt veel besparen en ook de onderhoudsbeurt sneller uitvoeren. We hebben veel ervaring met ‘onderhoudsgevoelige’ installaties en als je die uit kunt bannen dan kun je echt stappen zetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.