fbpx
Nieuws

Ferroli heeft sensor voor probleemketel af

Ketelfabrikant Ferroli heeft de thermische beveiliging klaar die de cv-ketel automatisch uitschakelt als deze te heet wordt. Ferroli en de NVWA verschillen van mening over of deze sensor verplicht is of vrijwillig.

Het gaat om een thermische beveiliging van Tasseron die kosteloos wordt geleverd bij de nieuwe onderhoudsset. De sensor is bedoeld voor de Econpact, MegaDens, Ultima en Megalux die geproduceerd zijn tussen 1997 en 2008 en is beschikbaar vanaf half oktober. Volgens Ferroli is de sensor in samenspraak met de NVWA ontwikkeld en getest door Kiwa.

Het ontwikkelen van een thermische beveiliging was een van de eisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na onderzoek naar de veiligheid van de betreffende ketels.

Kwetsbare warmtewisselaar

De warmtewisselaar is de zwakke plek van de ketels. Problemen kunnen ontstaan als de warmtewisselaar dicht corrodeert en verstopt raakt. Hierdoor ontstaat warmtestuwing in de verbrandingskamer (warmtewisselaar), waardoor het aluminium eromheen kan smelten. De nieuwe sensor zorgt ervoor dat ketel uitschakelt voordat smeltschade optreedt.

Naar schatting van Ferroli zijn er nu nog 40.000 tot 50.000 ketels in bedrijf. Het worden er rap minder, want de meeste zijn aan het einde van hun gemiddelde levensduur. De fabrikant laat het aan de installateur over of het nodig is om de sensor wel of niet aan te brengen. Vanuit installateurs heeft Ferroli begrepen dat er ongeveer 20.000 sensoren nodig zullen zijn.

‘Veilig, mits goed onderhouden’

Ferroli blijft bij zijn standpunt dat de ketels veilig zijn, mits ze goed zijn onderhouden. Advocaat en woordvoerder Huib Lebbing zegt dat voor aluminium warmtewisselaars zoals in de genoemde modellen van AGPO Ferroli net even wat beter gezorgd moet worden dan voor RVS warmtewisselaars, die duurder zijn, maar minder kwetsbaar.

“De nieuwe thermische beveiliging is vrijwillig. Wij laten de beoordeling over plaatsing over aan de installateur in samenspraak met de eigenaar van de ketel. Zij kunnen samen beter beslissen of de extra beveiliging noodzakelijk is.” Volgens Lebbing is deze constructie zo afgestemd met de NVWA en hij verwacht dat de toezichthouder met deze constructie akkoord zal gaan.

Niet vrijwillig

Maar de NVWA heeft een andere uitleg, zegt woordvoerder Lex Benden. “De NVWA heeft de fabrikant opgedragen de ketels in kwestie te voorzien van een thermische beveiliging. Er is dus geen sprake van vrijwilligheid. Het gaat om een extra beveiliging voor het geval de ketels niet goed zijn onderhouden.”

Benden vervolgt: “De fabrikant biedt de extra beveiliging aan en geeft het dringende advies om deze zo snel mogelijk te installeren op deze ketels. De NVWA vindt de aanpassing aan de ketels nodig voor veilig gebruik.” ‘Dringend advies’ is wat anders dan ‘vrijwillig’. Daarom, zo vindt de NVWA, moet Ferroli installateurs hierover opnieuw informeren.

‘Kosteloze plaatsing’

In een reactie laat branchevereniging Techniek Nederland weten de uitleg van de NVWA te steunen. Woordvoerder Dick Reijman stelt verder: “Wij gaan er vanuit dat niet alleen de kosten van de thermische beveiliging maar ook het plaatsen ervan voor rekening van Ferroli komen. Over een concrete uitwerking gaat Techniek Nederland graag in gesprek met Ferroli.”

“Gezien de leeftijd van de cv-ketels heeft de NVWA vorig jaar geadviseerd een groot deel van de cv-ketels direct te vervangen. Techniek Nederland dringt er bij eigenaren van dit type cv-ketels, zoals woningcorporaties, op aan om dit advies in overweging te nemen.”

19 reacties op “Ferroli heeft sensor voor probleemketel af

 1. Joost schreef:

  Nu pas ?
  Slechte zaak van Ferroli !!
  Ferroli-Agpo neem je verantwoordelijkheid. !! En schuif het niet af naar een ander.
  Ook andere merken hebben dit probleem gehad en werd direct kostenloos door de fabrikant opgelost.

 2. Rian schreef:

  Lol je krijg de sensor gratis he bij een tuning racing pakking pakket van japjollie
  Bij nefit betaal je 85 euro voor een sensor die wat dan vertelt of je genoeg rookgas lekkage hebt in je nefit ketel
  Nefit
  Remeha
  Ferroly
  Is gewoon allemaal bagger
  Altijd ellende en altijd kinderziektes

  • Tonny schreef:

   Hoi Rian kneusje,
   De sensor die je in een Nefit ketel plaatst, is in bijna alle gevallen 100 % coulance, je moet hem als jij een echte installateur bent wel even afmelden bij Nefit.

   Succes met het behalen van je co vakbekwaamheid certificaat.

  • Ramon schreef:

   Helemaal mee eens. Alleen ketels met een warmtewisselaar van rvs zijn goede ketels. Voorbeeld daarvan is de Vaillant Ecotec Classic of Ecotec Plus. Nooit problemen mee.

 3. Stopet schreef:

  Mooi copy van de Avanta thermale fuse.

 4. Roontje schreef:

  Agpo zijn vullis ketels maakt niet uit welke leeftijd
  Al is hij een jaar oud gewoon als installateur
  Weigeren om nog onderhoud aan uit te voeren

 5. Ideemachine schreef:

  Ik zie een avanta sensor met andere aansluitingen. Werkt daar goed. Alleen bleek na plaatsen, netjes gezegd, dat er veel kutinstalateurs zijn. Bij veel ketels staat het vermogen veel te hoog (gemiddeld 12 Kw) en zijn de installaties niet ingeregeld. Ik begrijp alleen niet waarom ze deze ketels goed hebben gekeurd. De keuring van deze ketel is waarschijnlijk gedaan door ambtenaren en niet door ervaren vakmensen die weten hoe in de praktijk (niet) gewerkt wordt.

  • Ramon schreef:

   Ketels van 1997 tot 2008???
   Dat betekend dat de jongste ketel waar het om gaat dus al 12 jaar oud is. Er zijn maar weinig Grafpo ketels die dat halen dus probleem is snel opgelost

 6. Tonny schreef:

  Hoi Rian kneusje,
  De sensor die je in een Nefit ketel plaatst, is in bijna alle gevallen 100 % coulance, je moet hem als jij een echte installateur bent wel even afmelden bij Nefit.

  Succes met het behalen van je co vakbekwaamheid certificaat.

 7. Leeuwen van Maarten schreef:

  Ach dit probleem is slecht , maar door oa hele grote installateur heel slecht opgepakt zij pleegden heel slecht onderhoud aan de ketels . Heel veel ketels hebben problemen, maar communicatie naar buiten is hier niet goed gegaan denk ik

 8. Peter schreef:

  Had zelf een nog goed werkende Agpo. Was weinig mis mee, maar zat al een tijdje te denken te laten vervangen voor een ketel met hogere CW waarde. Deze zat er namelijk vanaf bouw huis in.

  Zag toen echter hoe Ferroli reageerde op de problemetiek en besloten in elk geval geen Ferroli ketel aan te schaffen. Enkele maanden nadat de NVWA bekend maakte dat de ketel daadwerkelijk gevaarlijk was kwam Ferroli tegemoet met een korting van maar liefst 100 euro op een nieuwe Ferroli ketel…….

  Nu dit.

  Blij dat ik dit merk niet meer in huis hebt. Tuurlijk andere merken maken ook fouten, maar bekijk eens hoe Nefit haar probleem ketels heeft opgelost t.o.v Ferroli.

  Van een fabrikant die geen verantwoordelijkheid neemt wbt veiligheid neem ik producten af. Ook in de toekomst niet.

 9. Erik van Egmond schreef:

  Ferroli roeptr mits goed onderhouden, veilig!

  Ik weet niet of de mannen van de ontwerpafdeling zelf weleens zo’n ding hebben open geschroefd na een aantal jaar? na twee toestellen heb je je vingers in de pleisters door de vleugelmoertjes. Als je er dan voor een woningbouw 10 op een dag moet doen, kom je en, tijd en pleisters te kort. Dus dat juist onderhoud nog wel eens wordt overgeslagen wil ik niet goed praten maar snappen doe ik het helemaal.
  Ik trek zelf een sprintje als ik em tegenkom.
  Dit merk heeft wat mij betreft geen bestaansrecht, of ze moeten een drastische turn in ontwerp maken.

 10. Kevin schreef:

  Dit weekeind waren we bijna dood door gassen uit de ketel. De ketel is door Feenstra buiten werking gezet. Koste nieuwe ketel en gasafvoer €4000 en dan heb ik het nog niet over de kosten die eerder zijn gemaakt aan wat er kapot is gegaan.

  Nu al een week geen ketel, en volgende week ook niet. Super met -10.

 11. Richard schreef:

  @Kevin: Welk merk en type? Is dit een Ferroli uit de bewuste serie, dan zou ik contact opnemen met BNN VARA KASSA, als ik jou was:
  https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/oproep-heb-jij-een-ferroli-ketel-met-sensor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.