fbpx
Nieuws

Wavin maakt beschermend gezichtsscherm

Leidingen- en fittingenfabrikant Wavin heeft een gezichtsscherm ontwikkeld dat zorgmedewerkers beschermt tegen een besmetting met het coronavirus. Een eerste lichting van zo’n 20.000 stuks is inmiddels gedoneerd aan vier ziekenhuizen.

Het gezichtsscherm bestaat uit drie delen: een gele houder, waarin een plastic scherm geklikt kan worden, en die met een eenvoudige elastiek achter het hoofd vastgemaakt kan worden.

Nieuwe spuitgietmal

PVC T-stuk met de betreffende klikringen. Foto: Wavin

De gele houder komt uit de fabriek van Wavin in Hardenberg. Het bedrijf heeft daarvoor een spuitgietmachine “opgeofferd” die normaal kunststof klikringen maakt, zegt woordvoerder Emiel van den Boomen. De nieuwe spuitgietmal voor dit gezichtsmasker werd speciaal ontwikkeld door het Oostenrijkse HAIDLMAIR. “Maar dit gaat niet ten koste van de normale productie, hoor. Er draaien meerdere lijnen en we zetten gewoon een tandje bij op andere lijnen.”

Van den Boomen: “We doneren 100.000 maskers aan de vier ziekenhuizen die hebben meegewerkt aan het ontwerp. Dat zijn UMCG (Groningen), Isala (Zwolle), Rijnstate (Arnhem) en Gelderse Vallei (Ede). De eerste 20.000 zijn geleverd. De overige 80.000 volgen snel.” Na deze donatie zijn de maskers te koop voor 65 cent per stuk – de kostprijs, aldus het bedrijf.

Veel interesse

Wavin haalt nu een dagproductie van 10.000 stuks en onderzoekt de mogelijkheden om de schermen ook internationaal te gaan produceren. “Er komen heel veel telefoontjes en mails binnen. Niet alleen van ziekenhuizen, maar ook bijvoorbeeld van huisartsen en tandartsen. Ziekenhuizen hebben nu wel onze prioriteit”, zegt Van den Boomen.

De ontwikkeling van het scherm is razendsnel gegaan, maar toch is er wel degelijk gebruik gemaakt van de feedback van de ziekenhuizen, zegt Van den Boomen. “Zo zijn bij het transparante scherm hoekjes afgehaald, zodat het beter ventileert en minder beslaat.” Het transparante scherm wordt niet in de fabrieken van Wavin gemaakt, maar door werknemers in de sociale werkplaats van Larcom.

Geen alternatief voor mondkap

Wavin wil met het gezichtsmasker extra bescherming bieden voor mensen die in aanraking komen met patiënten met COVID-19. Maar het bedrijf stelt wel expliciet dat het masker geen alternatief is voor het mondkapje en de beschermende bril. Ook beschermt het masker niet tegen aerosolen, microdruppels die door de lucht zweven: een besmettingsroute die vooral een rol speelt in ruimtes met veel COVID-19-patiënten.

“Het scherm is niet officieel gecertificeerd”, zegt Van den Boomen. “Zo’n traject duurt maanden. En de nood is nú hoog. Die tijd hebben we dus niet.”

3 reacties op “Wavin maakt beschermend gezichtsscherm

 1. Henk de Jonge schreef:

  ASB/Vorden

  Wij zijn geinteresseerd in gezichtsmaskers voor een productiebedrijf in de food sector .

  Hoor graag wat uw mogelijkheden zijn

  M vr gr
  Henk de Jonge
  ASB/Vorden

  • Derk - Wavin schreef:

   Beste Henk de Jonge,

   Mocht u nog geinteresseerd zijn, via de volgende website kunt u eenvoudig een bestelling plaatsen: https://faceshield.wavin.com/
   Wanneer er aanvullende vragen zijn kunt via dezelfde pagina gerust contact met ons opnemen. Succes!

 2. Henk de Jonge schreef:

  Kunt u ook een offerte maken voor de beschermend gezichtsscherm. Plus graag een foro of monster .

  Bij voorbaat dank ,
  M vr gr
  ASB/Vorden
  T.a.v. Henk de Jonge
  Decanijeweg 2
  7251 BP Vorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.