fbpx
Nieuws

Wegwijs in warmtepompland

De warmtepomp wordt door de beleidsmakers en branchevertegenwoordigers gezien als dé verduurzamer voor de komende jaren. Maar de kennis van installateurs rondom deze techniek blijft nog achter.

Er is op dit moment een grote vraag naar die kennis: de cursuslokalen zitten propvol.

Eisma Bouwmedia, uitgever van Installatie.nl maakt al enkele jaren webinars. Dat zijn online seminars voor bouw en installatieprofessionals. Deze zijn gratis terug te kijken na aanmelding, en bieden een schat aan informatie over warmtepomptechniek. Terugkijkers kunnen makkelijk zappen tussen verschillende onderwerpen, en aan het einde zijn handige handouts te downloaden. We zetten een aantal webinars op rijtje.

Vuistregels

Welke type voor welke toepassing? Hoe zit het met isolatie en tapwater? De instapvragen en voorwaarden voor de techniek worden beantwoord in het webinar Vuistregels voor het adviseren van de juiste warmtepomp.

Hybride

Hoe zit zo’n hybride-combinatie in elkaar? Hoe moet zo’n installatie worden aangesloten en ingeregeld en aan welke zaken moet je denken bij het opstellen van compleet installatieconcept bij nieuwbouw en renovatie? Deze vragen worden beantwoord in het webinar Warmtepomp logische keuze voor energiezuinige woning. Voor de hybride combinatie, de tussenoplossing waarin de warmtepomp wordt bijgestaan door de HR-ketel is het webinar Renovatieproject? Hybride installatie de moeite van het kijken waard.

Lucht/water

Wat de lucht/water-warmtepomp kan doen in de projectenmarkt, dus de corporatiewoningen, is te zien in het webinar Verduurzaming woningvoorraad met lucht/water-warmtepompen, dat zich speciaal richt op dit marktsegment.

Nieuwbouw

Speciaal voor de nieuwbouw is er het webinar Nieuwbouw ontwerpen met energieneutrale installaties. Hier vooral aandacht het samenspel tussen bouwkundige en installatietechnische componenten. Welke rol speelt ventilatie in een woning die volgens de Nul-op-de-Meter of BENG-principes is gebouwd. In het webinar Ontwerpen van duurzame installaties ook aandacht voor de grondgebonden warmtepompen voor individuele woningen.

Speciaal voor consumenten

Speciaal voor consumenten is er het webinar Alles over warmtepompen, waarin de techniek wordt uitgelegd voor particuliere woningbezitters. Een handig webinar om geïnteresseerde klanten op te wijzen.

Project: flatrenovatie

Een projectwebinar, over de renovatie van acht woningen in de Utrechtse wijk Overvecht, is hier te zien. In Flat met toekomst worden de ins and outs van het Nul-op-de-Meter-experiment van corporatie Mitros door de betrokken partijen uit de doeken gedaan. Isoleren, luchtdicht maken, en warmtepompen toepassen.

En nog meer

Belangrijke voorwaarden voor verduurzaming zijn isolatie en ventilatie. Ook over dit onderwerp veel webinars op Bouwwebinar.nl. Zo is er in een uur veel kennis op te doen over Luchtdicht bouwen en zijn er uitzendingen over het goed ontwerpen van ventilatie-systemen, de trend van decentrale oplossingen voor ventilatie, en een bijkomend gevolg: hoe voorkom je geluidsoverlast in beter geïsoleerde woningen.

U kunt de webinars gratis bekijken door op de blauwe button te klikken. Wanneer u zich eenmalig aanmeldt, kunt u alle uitzendingen terugkijken.

2 reacties op “Wegwijs in warmtepompland

 1. douwe van der Kooij schreef:

  wordt het wel eens toegepast om met de warmte van een brandstofcel(op aardgas)
  het koude circuit van een warmtepomp te verwarmen ?
  Ik bedoel dat ze elkaar aan zouden kunnen vullen….De brandstofcel produceert warmte
  en de warmtepomp heeft warmte nodig op het koude circuit…
  Zodoende de vraag of combinatie van Wamtepomp met Branstofcel toegepast wordt…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.