fbpx
Nieuws

Kabinet onderzoekt verplichte CO-melder

Geiser veroorzaakt koolmonoxide-dode

De Tweede Kamer wil dat het kabinet onderzoekt of koolmonoxidemelders verplicht gesteld kunnen worden. In eerste instantie bij renovatie en nieuwbouw, later wellicht in alle woningen.

Een motie van Kamerlid Henk Krol (50Plus), Suzanne Kröger (Groenlinks) en Sandra Beckerman (SP) werd door een meerderheid van de Kamer aangenomen. Alleen de PVV stemde tegen.

Volgens de indieners van de motie zijn de kosten van een koolmonoxidemelder verwaarloosbaar “in verhouding tot de totale bouw- of renovatiekosten van een woning”, terwijl een CO-melder “vele doden en gewonden kan voorkomen”. De Kamerleden maken de vergelijking met de rookmelder: “Bij de rookmelder vormden eventuele handhavingsproblemen geen belemmering om tot een verplichting over te gaan.”

Elk jaar overlijden gemiddeld vijf tot tien mensen door een koolmonoxidevergiftiging en honderden mensen belanden in het ziekenhuis. De aantallen variëren per jaar sterk. Er zijn indicatoren dat de werkelijke aantallen drie tot vijf keer zo hoog liggen, becijferde de OVV in 2015 in een rapport over de gevaren van koolmonoxide, dat veel opschudding veroorzaakte.

Publiekscampagne

Op dit moment zijn koolmonoxidemelders niet verplicht. Wel is er een publiekscampagne rondom CO-melders gaande door de brandweer. In het OVV-rapport uit 2015 stellen de onderzoekers geen verplichting voor, wél dat de overheid het gebruik van CO-melders stimuleert.

De onderzoekers zien dat melders vaak weten te voorkomen dat verhoogde CO-concentraties in woningen tot grote ongelukken leiden, maar zij wijzen er wel op dat veel melders op de markt niet voldoen aan de eisen. En dat een melder een vals gevoel van veiligheid kan geven.

Lege batterijen

In veel gevallen zijn ze namelijk niet op de juiste plek gemonteerd, of vervangt de bewoners lege batterijen niet. Maar zelfs als de CO-melders wel werken, blijkt dat ze ongevallen niet altijd weten te voorkomen, stelt de OVV. Overigens zijn er Europese landen waar de CO-melder verplicht is.

Installatiebranchevereniging Uneto-VNI wil CO-melders verplichten en ze onderdeel maken van de verplichte certificeringsregeling voor installateurs. Daartegenover staan de ketelfabrikanten (VFK) en de rookgasafvoerfabrikanten, die een CO-melder altijd hebben gezien als gevolgbestrijding: een goed geïnstalleerde en onderhouden cv-installatie zou afdoende moeten zijn om de veiligheid te waarborgen. Zij pleitten daarom tegen de verplichte CO-melder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.