fbpx
Nieuws

Kabinet onderzoekt verplichte CO-melder

Geiser veroorzaakt koolmonoxide-dode

De Tweede Kamer wil dat het kabinet onderzoekt of koolmonoxidemelders verplicht gesteld kunnen worden. In eerste instantie bij renovatie en nieuwbouw, later wellicht in alle woningen.

Een motie van Kamerlid Henk Krol (50Plus), Suzanne Kröger (Groenlinks) en Sandra Beckerman (SP) werd door een meerderheid van de Kamer aangenomen. Alleen de PVV stemde tegen.

Volgens de indieners van de motie zijn de kosten van een koolmonoxidemelder verwaarloosbaar “in verhouding tot de totale bouw- of renovatiekosten van een woning”, terwijl een CO-melder “vele doden en gewonden kan voorkomen”. De Kamerleden maken de vergelijking met de rookmelder: “Bij de rookmelder vormden eventuele handhavingsproblemen geen belemmering om tot een verplichting over te gaan.”

Elk jaar overlijden gemiddeld vijf tot tien mensen door een koolmonoxidevergiftiging en honderden mensen belanden in het ziekenhuis. De aantallen variëren per jaar sterk. Er zijn indicatoren dat de werkelijke aantallen drie tot vijf keer zo hoog liggen, becijferde de OVV in 2015 in een rapport over de gevaren van koolmonoxide, dat veel opschudding veroorzaakte.

Publiekscampagne

Op dit moment zijn koolmonoxidemelders niet verplicht. Wel is er een publiekscampagne rondom CO-melders gaande door de brandweer. In het OVV-rapport uit 2015 stellen de onderzoekers geen verplichting voor, wél dat de overheid het gebruik van CO-melders stimuleert.

De onderzoekers zien dat melders vaak weten te voorkomen dat verhoogde CO-concentraties in woningen tot grote ongelukken leiden, maar zij wijzen er wel op dat veel melders op de markt niet voldoen aan de eisen. En dat een melder een vals gevoel van veiligheid kan geven.

Lege batterijen

In veel gevallen zijn ze namelijk niet op de juiste plek gemonteerd, of vervangt de bewoners lege batterijen niet. Maar zelfs als de CO-melders wel werken, blijkt dat ze ongevallen niet altijd weten te voorkomen, stelt de OVV. Overigens zijn er Europese landen waar de CO-melder verplicht is.

Installatiebranchevereniging Uneto-VNI wil CO-melders verplichten en ze onderdeel maken van de verplichte certificeringsregeling voor installateurs. Daartegenover staan de ketelfabrikanten (VFK) en de rookgasafvoerfabrikanten, die een CO-melder altijd hebben gezien als gevolgbestrijding: een goed geïnstalleerde en onderhouden cv-installatie zou afdoende moeten zijn om de veiligheid te waarborgen. Zij pleitten daarom tegen de verplichte CO-melder.

1 reactie op “Kabinet onderzoekt verplichte CO-melder

  1. W.Meesters schreef:

    Wij hadden halverwege maart 2021 een co melding in ons huis Dat kwam door de kachel in de garage, wij wonen naast een garage bedrijf , van de buren. Wij hebben 2 meters die gaven beide een 140 ppm aan de brandweer is langs geweest die mat dezelfde waarde, dit gas kwam door de muur volgens de bevelvoerende commandant ,die ik nadien aan de telefoon had , is dit onmogelijk. Wij moesten van de brandweer onze woning verlaten Er was dus wel wat. De brand weer is weer vertrokken .
    De buurman kwam niet langs. Toen ben ik naar hem toe gegaan en heb hem gevraagd hoe dit mogelijk was . Hij vertelde er was een installateur langs geweest en alles was 100% goed, mankeerde niets aan de installatie . Min vraag is heeft de brandweercommandant gelijk. Wat kan ik nog meer doen ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.