fbpx
Nieuws

Ventilatiestrijd rond BENG

FAQ’s over balansventilatie

Kan natuurlijke ventilatie nu wel of niet rekenen op een gunstige waardering als straks in 2020 de BENG-eisen van kracht worden? De fabrikanten van natuurlijke ventilatiesystemen sturen aan op ‘ja’, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten hierover nog geen beslissing te hebben genomen.

In 2020 worden de BENG-eisen voor nieuwe gebouwen van kracht. Dat betekent dat straks in drie categorieën aan bepaalde minimumeisen moet worden voldaan: BENG-eis 1 is een eis rond de energiebehoefte van de woning en focust op de schil, BENG-eis 2 gaat over de energie-efficiëntie van de installaties en BENG-eis 3 stelt voorwaarden aan het minimumpercentage duurzame opwek.

De discussie spitst zich toe op BENG-eis 1. De energie die nodig is om de ventilatieverliezen te compenseren, is namelijk onderdeel van BENG-eis 1, en door die formulering, staat ventilatiesysteem C (mechanische ventilatie met natuurlijke toevoer) op achterstand ten opzichte van ventilatiesysteem D (balansventilatie).

Active house

DGMR-adviseur en Active House-ambassadeur Bas Hasselaar berekende dat zijn nieuwe, superzuinige, woning, met natuurlijke ventilatie, op geen enkele manier aan BENG-eis 1 kon voldoen. Voor iemand als Hasselaar, een uitgesproken voorstander van natuurlijke ventilatie, was dat even schrikken.

Natuvent (behartiger van onder meer Buva, Duco en Renson) is al een jaar bezig om hier verandering in aan te brengen en bij een klankbordbijeenkomst in november kregen de fabrikanten van natuurlijke systemen (naar verluidt) de toezegging dat ventilatie voortaan niet meer op deze manier bij de BENG-berekening werd meegenomen, maar dat ventilatie een ‘forfaitaire waarde’ werd, één getal, voor alle systemen gelijk, waardoor er geen onderscheid meer is tussen balansventilatie en mechanische ventilatie en de BENG-eis dus ’techniekneutraal’ is.

Geen besluit

Het is nu echter de vraag of de wens de vader is geweest van de gedachte, of dat die toezegging werkelijk is gedaan. In een reactie aan Installatie.nl laat RVO weten: “Hier is nog niets over besloten. Er is wel over gesproken, maar zeker nog geen besluit over genomen. Dat is echt te voorbarig. Binnenlandse Zaken neemt hier de besluiten over.”

André Meester, woordvoerder van de binnenluchtbranchevereniging VLA, laat weten dat deze lezing van RVO klopt, maar dat Binnenlandse Zaken de zorgen van de fabrikanten van natuurlijke ventilatie wel “zeer serieus” neemt. “Momenteel doet de werkgroep die de BENG-berekeningsmethode vaststelt allerhande berekeningen uit. Daar moeten we op wachten.”

Kostenoptimaliteit

Volgende week donderdag is er een nieuwe klankbordbijeenkomst waarin gesproken wordt over het onderwerp. Meester verwacht dan nog geen harde toezeggingen van Binnenlandse Zaken. “Maar voor 1 mei moeten we toch meer weten, want dan begint de kostenoptimaliteitsstudie naar BENG en dan moeten deze uitgangspunten wel helder zijn.”

In het verleden zijn verschillende studies gedaan naar de verschillen tussen ventilatiesystemen C en D en de conclusies zijn niet volledig eensgezind. Zo stelde bureau Mobius dat beide systemen goed toepasbaar zijn, terwijl onderzoekers in een rapport van DWA en Nieman berekenden dat balansventilatie energetisch veel beter scoort.

Update 8 mei: De kostenoptimaliteitsstudie is inmiddels begonnen. Er is besloten om ventilatieverliezen forfaitair te rekenen in BENG 1. De werkelijke systeemprestaties zullen worden gewaardeerd in BENG 2. Kortom: in BENG 1 wordt ventilatie als standaard verliespost ingecalculeerd.

Lees meer over wat de de komende BENG-eisen voor installateurs gaan betekenen:

BENG voor installateurs

1 reactie op “Ventilatiestrijd rond BENG

  1. Leon Thier schreef:

    Wordt in de berekeningen het gedrag van mensen meegenomen? Veel mensen stoken niet in slaapkamers en willen daar wel natuurlijk ventileren ( lekker het raam open ‘s nachts). En waar zit de standenschakelaar voor de ventilatie? Meestal in de keuken en niet ook een in de badkamer? Ik pleit voor gezond boerenverstand en gedrag van mensen meenemen in berekeningsmethoden. Anders blijft het een theoretische discussie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.