fbpx
Nieuws

Wat gaat BENG kosten?

Prijsvraag leidt tot energieneutraal wijkje

RVO heeft een aanbesteding de deur uitgedaan voor een onderzoek naar de financiële consequenties van de BENG-eisen.

Dat zegt Jacqueline Hooijschuur, adviseur bij RVO, op de VSK tegen Installatie.nl. “We staan op het punt de aanbesteding op Tenderned te zetten”, zei ze dinsdag, op de eerste beursdag. Later op de avond verscheen de aankondiging op het aanbestedingsplatform. Geïnteresseerden kunnen zich tot 19 maart inschrijven en de geselecteerde partij begint dan per 1 mei met het onderzoek. Dat moet in oktober zijn afgerond.

Vanaf 1 januari 2020 gaan de BENG-eisen gelden, eisen voor Bijna Energieneutrale Nieuwbouw. Maar die eisen staan nog niet vast. Hoe die worden bepaald, wordt vastgelegd in een Nederlands Technische Afspraak (NTA 8800). Als de NTA voor 90% rond is, gaat worden uitgezocht welke financiële consequenties de voorstellen hebben. Het onderzoek hiernaar wordt de ‘kostenoptimaliteitstoets’ genoemd. De uitkomsten van deze toets zijn belangrijk voor de installatiesector, omdat mede op basis hiervan technieken hoog of laag gewaardeerd worden bij BENG. Na deze kostentoets wordt de NTA 8800 definitief gemaakt.

Drie eisen

De BENG-eisen zijn de opvolger van de EPC. Maar in tegenstelling tot de de huidige EPC-berekening, die een optelsom is van alle duurzame maatregelen, geldt bij BENG dat moet worden voldaan aan drie eisen: over de energiebehoefte van een woning (in kWh/m2.jr), het primaire energiegebruik (dat is de energie voor een woning gemeten vanaf de energiecentrale) en het aandeel hernieuwbare energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.