
Het nieuwe jaar belooft opnieuw goed te worden voor de bouw. De Monitor Bouwketen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) laat weliswaar zien dat de conjunctuurindicatoren voor 2019 iets minder positief zijn dan zes maanden geleden, maar het beeld is nog altijd gunstig.
De meeste bedrijven in de bouwketen verwachten meer omzet en een groei van het personeelsbestand. Daarmee is de prognose van de werkgelegenheid in de bouw voor het achtste achtereenvolgende halfjaar positief. Ook de feitelijke werkgelegenheid en de openstaande vacatures laten zien dat de groei er nog altijd in zit.
Installatiebedrijven
In de installatiebranche is de werkvoorraad iets gedaald, maar met bijna acht maanden nog altijd aanzienlijk. Hetzelfde geldt voor de verwachtingen ten aanzien van omzet en werkgelegenheid; een lichte daling, maar onveranderd positief.
Productie en omzet omhoog
In 2018 lag de productie van de bouwketen 6,5 procent hoger dan een jaar eerder. De utiliteitsbouw en de grond-, weg- en waterbouw laten de grootste productiestijging zien, op de voet gevolgd door de woningbouw. Ook de omzet van de bouwsector zat in 2018 flink in de lift. Woningbouw en utiliteitsbouw boekten samen een omzetstijging van ruim 11 procent. Eén op de drie bedrijven in de bouwketen verwacht dat de omzet in de komende drie maanden zal stijgen. Het aandeel bedrijven dat een daling van de omzet verwacht, is iets groter geworden en bedraagt nu zo’n 10 procent. De totale omzetverwachting is in de hele bouwketen iets lager dan een half jaar geleden.
Vaste banen
Werkgevers in de bouwketen bieden steeds vaker een vast dienstverband aan aan nieuwe werknemers. In het derde kwartaal van 2018 lag het aantal werknemers in de sector maar liefst 4 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het vervullen van openstaande vacatures is in de loop van 2018 moeilijker geworden. Per duizend banen waren er in het genoemde kwartaal 51 vacatures. Een jaar eerder waren dat er 42.
Halfjaarlijkse Monitor
Het EIB publiceert ieder halfjaar de Monitor Bouwketen. Het rapport laat de actuele stand van zaken in de bouwketen zien. Het wordt opgesteld in opdracht van Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, Bouwend Nederland, Koninklijke NLingenieurs en Uneto-VNI (vanaf januari Techniek Nederland).
Lees hier het volledige rapport.
Er is voorlopig nog wel veel te doen , maar als de banken komende jaren niet meewerken komen veel nieuwbouwprojecten in de problemen omdat de bouwkosten vaak te hoog gaan worden en kunnen we met z,n allen sociale woningbouw met belastinggeld nog wel financieren ?? , want waar ik me persoonlijk zorgen over maak is dat de komende 10 jaar naar verwachting 2.3 miljoen immigranten gaan instromen in Nederland , die moeten ook allemaal gehuisvest worden en van eten en drinken worden voorzien , dit moet allemaal hoofdzakelijk gefinancierd worden door ons allen m.b.v. belastingen ,premies heffingen etc. , want 60% van deze immigranten zal nooit een baan vinden , dus er staat ons allen financieel een zeer zware tijd te wachten als er door politiek den Haag niet ingegrepen wordt .Veel gezinnen in Nederland hebben het nu financieel zelf al moeilijk en nog meer mensen erbij is met elkaar haast financieel niet meer op te brengen .Nederland raakt te vol met mensen en met woningen.