fbpx
Nieuws

Zachtere landing voor saldering

De afbouw van de salderingsregeling voor zonnestroom zal in kleinere stapjes gaan dan in eerdere plannen het geval was. Op die manier wordt het effect van de afbouw op de terugverdientijd van zonnepanelen verzacht, zegt minister Eric Wiebes.

In het voorstel dat Wiebes in oktober voor advies aan de markt voorlegde, was sprake van een jaarlijkse stapsgewijze afbouw van 11% vanaf 2023, totdat de salderingsmogelijkheid in 2031 naar nul was teruggebracht. In het nieuwe, definitieve voorstel gaat het om kleinere stapjes van 9%, waarbij er dan in 2030 nog 28% overblijft, die in dat jaar ineens wordt geschrapt. Bij salderen mag je de aan het net teruggeleverde elektriciteit wegstrepen tegen je eigen gebruik. Dat levert per geproduceerde kWh dus de energieprijs plus de energiebelasting op. Daar wil de overheid vanaf.

Negen maanden winst

In beide plannen is er dus een afbouw naar nul in 2031, maar in de nu gekozen variant doet het minder ‘pijn’ voor huishoudens. Ter indicatie: wie in 2024 zonnepanelen aanschaft kan die met het oude voorstel in ongeveer 8,3 jaar terugverdienen, terwijl dat in het nieuwe voorstel ongeveer 7,5 jaar is. Of, zoals Wiebes het zegt: “Het minder snelle, definitieve afbouwpad leidt tot een verkorting van bijna 9 maanden terugverdientijd voor investeringen gedaan in 2024-2025 ten opzichte van het indicatieve afbouwpad.”

Redelijke vergoeding terugleveren

Er komt straks ook een ondergrens aan de prijs die energiebedrijven moeten betalen voor elektriciteit die consumenten terugleveren. Nu is die ondergrens nog niet wettelijk vastgelegd, wat consumenten kwetsbaar maakt voor onredelijke voorstellen van energiebedrijven.

De minister wil het wettelijke minimum vaststellen op 80% van het leveringstarief van de energieleverancier, zonder de belastingen. “Op termijn is het wenselijk dat meer marktwerking ontstaat en dat een kleinverbruiker zelf kan bepalen aan wie en tegen welke prijs diegene de zelf geproduceerde en ingevoede elektriciteit wil verkopen”, zegt Wiebes.

Als alles volgens plan verloopt kan de Tweede Kamer nog voor de zomer over het salderingsplan beslissen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.