fbpx
Nieuws

Zij-instroom moet fors omhoog: branche start campagne

De installatiebranche hunkert naar zij-instromers. Vandaag start een driejarige arbeidsmarktcampagne van Techniek Nederland, om meer mensen te verleiden tot een carrière in de techniek.

Onder de noemer ‘Je kunt zoveel meer in de techniek’ krijgt Nederland een campagne voorgeschoteld. Hierin wordt niet alleen de baangarantie onderstreept, maar vooral dat werken in de techniek veelzijdig en betekenisvol is. Techniek Nederland heeft een projectwebsite in de lucht, waarin de verschillende zijden van de sector worden belicht. Schoolverlaters en zij-instromers kunnen hier een beroepstest doen.

Grote tekorten

De techniekbranche zit in een lastig parket. Er is een grote vraag naar verduurzaming van gebouwen in Nederland, maar de installatiewereld is nog niet de grote magneet voor scholieren en zij-instromers. In totaal heeft de installatiewereld een jaarlijkse wervingsbehoefte van structureel 25.000 mensen. De techniekopleidingen leveren op dit moment jaarlijks 6000 mensen af. Via zij-instroom zijn er jaarlijks 19.000 toetreders in de branche, meldt Techniek Nederland. Tegelijkertijd verlaten jaarlijks 18.000 mensen de branche, onder meer door vergrijzing. “De cijfers laten zien dat het tekort aan technici een rem gaat vormen op de energietransitie”, zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland. Alleen al voor de ambities voor wat de (hybride) warmtepompen betreft, kampen installatiebedrijven met chronische tekorten.

Werkgeluk

Om de lancering van de campagne cachet te geven, heeft Techniek Nederland 900 werknemers uit de branche gevraagd naar hun waardering. Werknemers in de techniek geven hun baan gemiddeld een 8,1. Van alle respondenten geeft 35% zelfs een 9 of hoger. Vrouwen die werken in de techniek waarderen hun werk zelfs nog meer dan mannen. Zij geven als gemiddeld rapportcijfer een 8,3.

1 reactie op “Zij-instroom moet fors omhoog: branche start campagne

  1. Jan Smit schreef:

    Slaat Techniek Nederland met deze campange de plank niet volledig mis? De betutteling spat van de 10 vragen af, die jou toekomstige baan gaat bepalen. En wie herkent zicht 1 van deze helden in een glimmend pakje? Het respect voor de vakman lijkt ver zoek.

    Decennia lang is het voorheen “lager beroepsonderwijs” als minderwaardig beschouwd. Het zat per slot van rekening in de naam. De cao, arbeidsomstandigheden en het salaris zijn daar nog steeds naar.
    Aanwas van jonge tallenten is daardoor gedecimeerd en zij instromers zonder tallent, kennis of affiniteit zoeken in deze sector geen professionele loopbaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.