fbpx
Nieuws

Zonne-energie blijft groeien in Nederland

Zonne-energie blijft groeien in Nederland

De hoeveelheid zonne-energie die in Nederland wordt opgewekt, blijft groeien. Dat constateert voorzitter Erik Lysen van brancheorganisatie Holland Solar. Het vermogen aan opgestelde zonnestroomsystemen is vorig jaar verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Eind 2013 stond er 722 megawatt aan zonnestroomsystemen opgesteld in het land.

 

Subsidie en dalende prijzen

Er is een aantal redenen aan te wijzen voor deze groei, zoals de snel dalende prijs van zonnepanelen en de subsidiemaatregelen uit het Lenteakkoord in 2012. Deze subsidie zorgde voor de plaatsing van 250 megawatt aan zonnestroomsystemen in 2012 en 2013. Ook de mogelijkheid opgewekte energie terug te leveren en weg te strepen op het eigen verbruik, heeft een positief effect.

 

Plannen voor 2020

Dat er onvoldoende capaciteit op het laagspanningsnet is voor deze zonne-energie, is volgens de brancheorganisatie een fabeltje. Recent onderzoek wijst dit uit. De huidige distributienetten kunnen tot 16 gigawatt zonnestroom verwerken. In 2020 wil de solarsector 5 gigawatt opwekken, wat goed is voor 4% van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland. Ook wil de sector meer aandacht voor het gebruiken van de zon voor warm water en verwarming.

 

Energie 2014

Holland Solar organiseert tijdens de vakbeurs Energie 2014 van 7 t/m 9 oktober diverse lezingen over ontwikkelingen in de zonne-energie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.