fbpx
Nieuws

Zonnecellen en sensoren in glas

De KVK Innovatie Top 100 wordt dit jaar aangevoerd door het Delftse Physee. Deze voormalige start-up bedacht Smartskin, een glazen gevel met geïntegreerde zonnecellen en sensoren. De sensoren kunnen de klimaatinstallatie aansturen.

De jury, onder leiding van innovator Ruud Koornstra, maakt dit vandaag bekend. KVK publiceert jaarlijks deze ranglijst met 100 concrete innovaties in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. De winnaar mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van het land noemen.

De vinding van Physee bestaat uit zonnecellen in het glas die stroom opwekken en sensoren die het glas slim maken. De zonnecellen zorgen ervoor dat er altijd groene stroom is in de gevel. De sensoren meten omgevingsdata zoals temperatuur, licht en luchtkwaliteit en gebruiken deze informatie om gebouwbeheersystemen aan te sturen. Zo kunnen gebouwen energiezuiniger te koelen, verwarmen en verlichten.

Baanbrekend in glasindustrie

Daar waar de glasindustrie eerst niet geïnteresseerd was, beginnen glasproducenten nu steeds meer interesse te tonen. Van een kleine start-up is PHYSEE inmiddels een scale-up met meer dan dertig werknemers uit tien landen. De eerste internationale opdrachten worden nu binnengehaald. TU Delft is aandeelhouder en partner in dit bedrijf. De jury was unaniem: ‘Het wordt als doorbraaktechnologie voor de wereld gezien. Iedere architect kan het zo toepassen. PHYSEE staat voor een toekomst waarin gebouwen energie positief worden zonder in te leveren op de esthetiek van de gevels. Dat maakt dit bedrijf tot een terechte winnaar.’

Tovertafels en Water Control Rooms

Active Cues uit Utrecht verovert de tweede plaats met de door hen ontwikkelde Tovertafel. Het kastje, hangend aan het plafond zorgt voor interactieve lichtprojecties op tafel, vloer of een rolstoelblad. Het Amersfoortse HydroLogic Systems, dat wereldwijd 4000 waterbeheerders helpt met de ‘HydroNET Water Control Room’, is derde geworden. Door een slimme combinatie van satellietmetingen en water- en weermodellen genereert het systeem adviezen en waarschuwingen om het water zo goed mogelijk te managen. Zo hebben bijvoorbeeld zo’n 450.000 kleine boeren in Zuid-Afrika hun landbouwproductie met ruim 10 procent kunnen verhogen.

De complete lijst van 100 innovaties is hier te zien.

1 reactie op “Zonnecellen en sensoren in glas

  1. Frans schreef:

    Glazen gevels weerkaatsen zomers erg veel warmte dat je een omelet op straat kunt blakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.