fbpx
Nieuws

Zonnedak van twintig voetbalvelden

In Venlo komt een enorm zonnedak op een logistiek centrum: 12,6 hectare met een gezamenlijke capaciteit van meer dan 18 Megawattpiek op één enkel dak.

De installatie van dit zelfbenoemde “krachtigste zonnedak ter wereld” is begin 2020 gestart en de oplevering staat gepland in juni 2020. De installatie zal gebeuren op logistiek terrein VE Commerce Campus in Venlo in de provincie Limburg. Het Belgische Heylen Warehouses, een bedrijf voor logistiek vastgoed, gaat in Venlo voor dit project een joint venture aan met  vastgoedmakelaar AG Real Estate om het dak te realiseren.

Energiecentrale op het dak

Dit project maakt deel uit van de ambitie die Heylen koestert om te investeren in hernieuwbare energie en zo een toegevoegde waarde te creëren voor de klanten die de logistieke bedrijfsruimte huren. “Wij geloven dat logistieke panden de energiecentrales van de toekomst zijn,” aldus Philippe Deschilder, CEO van Heylen Warehouses.

Stroom voor 4500 gezinnen

In samenwerking met de Belgische installatiepartner IZEN, zal Heylen Warehouses de volledige oppervlakte (12.6 hectaren) van het dak in Venlo bedekken met zonnepanelen. Naar schatting zal de volledige installatie een productie opleveren met een equivalent dat voldoende is om 4.500 gezinnen van stroom te voorzien. De installatie zal een hoeveelheid groene stroom opwekken die niet alleen voldoende is voor de lokale activiteiten op het terrein zelf, maar die ook gebruikt kan worden voor andere locaties. Denk maar aan winkels, de hoofdvestiging en andere verdeelcentra van de klanten.

Het Belgische bedrijf investeert 60 miljoen euro in hernieuwbare energieoplossingen en heeft naast Venlo nog soortgelijke projecten in Nederland en België. Dankzij de vergroening van de panden die Heylen Warehouses in eigendom en in beheer heeft, stelt de partner voor logistiek vastgoed de klanten en huurders in staat om hun eigen activiteiten energiepositief te maken.

Draagt bij aan energiedoelstellingen

Carla Brugman is gedeputeerde Energie, Natuur en Openbaar Vervoer voor de provincie Limburg: “De komst van dit project draagt bovendien bij aan de regionale transitie naar hernieuwbare energie en tot het behalen van de doelstellingen die in het Nederlands Nationaal Klimaatakkoord afgesproken zijn. Het project past bovendien perfect bij onze ambities van co-creatie van energietransitie in combinatie met economische ontwikkeling.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.