fbpx
Nieuws

Zonnepanelen op ‘zwakke’ daken

Hoe kun je bedrijfsdaken die te zwak zijn voor reguliere montagesystemen voor zonnepanelen tóch bedekken met zonnestroom-opwekkers?

Het bedrijf Rable uit Delft heeft een zelfdragend montagesysteem voor zonnepanelen bedacht, dat komend jaar op de markt moet komen. De oplossing staat vermeld in de KVK Top 100, een innovatielijst van de Kamer van Koophandel.

Veel bedrijfsdaken zijn uitermate geschikt voor zonnepanelen, maar voldoen constructief niet aan de eisen om conventionele installaties te dragen.

Uitvouwbaarsysteem op rails

Het montagesysteem van Rable is speciaal ontwikkeld voor daken met een zeer beperkte additionele draagkracht. Het laat zich eenvoudig uitvouwen over twee rails die met pads op de sterkere punten van een dak steunen, bijvoorbeeld aan de zijkanten en ter hoogte van pilaren. Een kabeltje aan de bovenkant van de zonnepanelen zorgt ervoor dat de zonnepanelen over de volle breedte zelfdragend zijn. Het kabeltje is flexibel en volgt de lijn van het dak, ook als er een kromming in zit. Daarbij zorgt het door de minimale dikte voor zo min mogelijk schaduw op de zonnepanelen.

In elke uitvouwbaar pakket zijn 16 zonnepanelen verwerkt.

De zelfdragende constructie voor zonnepanelen heeft geen zware ballasten maar voldoet wel aan de constructieve eisen die er zijn. Het is mede ontwikkeld met financiële steun uit het Smart Energy Systems programma van de gemeente Rotterdam. Het bedrijf Xtra Materieel in Rotterdam is het eerst bedrijfspand dat is uitgerust met het uitklapbare zonnepanelensysteem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.