fbpx
Nieuws

Op welke bedrijfsdaken is er in Nederland nog ruimte voor een pv-systeem? Adviesbureau Deloitte ontwikkelde hiervoor de Rooftop Solar Tool.

Deze interactieve tool toont het dakoppervlak dat geschikt is voor commerciële zonne-energie per gebouw in elke gemeente in Nederland.

Nederland telt volgens Deloitte meer dan 4.400 potentieel geschikte panden met een dakoppervlakte van minimaal 6.000m2. Volgens Deloitte neemt het maatschappelijk draagvlak voor grote zonnevelden op grond af. “Daarnaast is de aansluiting van het project op het netwerk vaak ingewikkeld en kostbaar. Gebrek aan locaties voor zonne-energieprojecten lijkt een knelpunt te worden.”

Doorgroeien naar 20 GW

Door te focussen op bedrijfsdaken, kan kostbare (landbouw)grond gespaard worden en tegelijk aan de duurzaamheidsdoelstellingen worden voldaan. “In Nederland kan het huidige geïnstalleerd vermogen van 6,6 GW doorgroeien naar 20 GW, mits het potentieel van onze daken wordt gebruikt”, zegt Deloitte.

Voor daken van woningen is er al sinds 2013 een dergelijke kaart. Bij de zogeheten Zonatlas zijn sinds de oprichting tientallen gemeenten en provincies aangesloten, al biedt de kaart nog geen landelijke dekking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.