Ga naar hoofdinhoud

,

Warmtepompprimeur in circulair huis

Studenten van de Hogeschool Utrecht bouwen in Zwolle aan een goedkope, modulaire, circulaire en zelfvoorzienende woning. Met de woning doen ze mee aan de Solar Decathlon, een Amerikaanse wedstrijd. In de woning een Nederlandse primeur: de eerste toepassing van de all-in warmtepomp/ventilatiesysteem recoCOMPACT van Vaillant.

De Solar Decathlon is een wedstrijd waarbij studententeams uitgedaagd worden om efficiënte en innovatieve gebouwen te ontwerpen op basis van duurzame energie. Ook leren zij wat de meerwaarde is van interdisciplinair samenwerken met complexe vraagstukken uit de praktijk. Het huis van Celsius dingt in de Solar Decathlon mee om de prijs voor het meest duurzame huis ter wereld. Het project is genomineerd omdat het complete huis volledig duurzaam is. Het huis wordt bijvoorbeeld geïsoleerd met oude plantenresten. Bovendien vangt het regenwater voor hergebruik op. Het team onderzoekt een leasing concept waarbij materialen niet gekocht hoeven te worden. De wand-, vloer- en plafondelementen kunnen worden opgehangen met een systeem dat is ontwikkeld door de studenten zelf. Het heeft een groene gevel waar vlinders, vleermuizen en insecten in kunnen leven. Het slaat ook energie op om te gebruiken op de momenten dat de zon niet schijnt.

Buitenunit naar binnen

Vaillant levert hierin de recoCOMPACT exclusive warmtepomp, die nog nergens anders in Nederland staat opgesteld. Een flinke installatiekast, maar hier zit dan ook alles in dat nodig is voor de woning. De warmtepomp, met een vermogen van 3, 5 of 7 kW, is een lucht/water-warmtepomp. Groot verschil met de klassieke lucht/water-toestellen is dat de buitenunit van de warmtepomp naar binnen is verhuisd. Er zijn meerdere leveranciers die op deze manier voorkomen dat er een geluidsproducerend buitendeel in de tuin of op het dak staat.

Ook ventilatie en boiler

Om genoeg lucht langs de verdamper te krijgen moeten hiervoor in een hoekopstelling flinke sparingen in de muur worden gemaakt. Bijkomend voordeel is wel dat deze luchttoevoer eveneens gebruikt kan worden voor de ventilatievoorziening met balansventilatie, die ook in de skid zit verwerkt. Dit ventilatietoestel heeft een capaciteit van 360 m3/u. Verder zit er een warmwaterboiler van 211 liter in de behuizing. Qua geluid meet het toestel maximaal 35 dB in vollast, waardoor.

Deze installatie komt voorlopig nog niet in Nederland op de markt, maar is wel in België en Duitsland verkrijgbaar.

Het huis in Zwolle wordt in samenwerking met BAM gebouwd. Naast Vaillant zijn ook Jaga (afgiftesystemen) Wavin (leidingwerk) Xenz (duurzame douche), Watts (waterbehandeling) Velu (groothandel) en Toto (toiletten) bij het project betrokken. Schneider Eletric en Van den Pol Installaties dragen bij met betrekking tot de e-techniek.

https://www.facebook.com/celciushu/photos/a.2031745967128461/2348968672072854/?type=3&theater

6 reacties op “Warmtepompprimeur in circulair huis

 • Met een Nilan Compact P was er een aanzienlijke ruimte besparing geweest.

  1. g van dijk

   je ziet toch wel dat het geluid van een WP steeds meer problemen oplevert
   als je iets over WP leest gaat het bijna altijd over hoe krijg je hem stiller!
   en terecht het is ook niet normaal de hele dag en nacht geronk aan te moeten
   horen nu de instanties nog want die doen no weinig

   1. Jan S

    Ben ik het niet mee eens. Geluid kan een issue zijn, maar de stappen die de afgelopen jaaaaaren zijn genomen zijn gigantisch. Het woord ‘warmtepomp’ heeft een negatieve lading gekregen door slechte ervaringen door installaties van installateurs die niet weten waarmee ze bezig zijn.

    Ben erg benieuwd welke ketel je thuis hebt hangen G. van Dijk? Want zelfs in cv-ketel land zijn er grote verschillen qua geluid dat de toestellen produceren, maar hier wordt alleen naar de prijs gekeken en niet naar de prestaties! Heb je hier ook naar de dB’s gekeken voordat je het toestel aanschafte? Heb je überhaupt gekeken hoeveel vermogen je nodig hebt bij -10 om de best modulerende ketel te kiezen die bij jouw woning past en niet een waarbij het laagste vermogen al meer is dan wat je bij -10 nodig hebt? Heb je ook een CW5 hangen terwijl je een ‘normale waterbesparende douche’ hebt etc?!

    Wordt moe van het gemauw over ‘de warmtepomp’ terwijl mensen hun huis nog niet op orde hebben om er überhaupt maar overna te hoeven denken. Trias energetica telt ook al als we een gasketel hebben hangen! Ook met de gasketel kunnen we verduurzamings stappen maken!

    1. Jan S

     Ofwel; een warmtepomp is een hele mooie oplossing. Voorwaarden zijn alleen dat je een woning hebt die voldoet aan de eisen en/of daarop ontworpen is. Als het in verhouding staat krijg je een prachtige machine, installatie en een groot stuk comfort terug dat je met een gasketel niet hebt en kan krijgen..

 • g van dijk

  beste jan s. ik weet niet eens wat voor merk c.v. ketel ik heb en ik hoor hem nooit
  en hij staat ook geen 24 uur per dag aan! MAAR de WP 3 huizen verder op hoor
  ik bijna altijd bijna is i.v.m. het feit dat als ik niet thuis ben hem niet hoor!
  en laag frequente geluiden maakt mijn cv ketel ook niet maar de WP WEL
  en mijn cv ketel staat IN huis en niet op een [houten] dak dus in de tuin goed hoorbaar en het is een oud model zonder geluidwerende kap die nieuwe modellen
  zijn zeker een stuk stiller weet ik ook al!
  en als ik naar bed ga gaat de kachel uit maar de WP gaat tot 3 uur door met herrie maken en daarna in de nacht stand [hoor je hem ook]en om 8 uur begint het weer\
  ik vind dat ze er echt wat aan moeten doen
  ik denk wel dat onze huizen niet geschikt zijn voor warmtepompen maar als ze er een maal staan en de investering is gedaan probeer en dan maar vanaf te komen
  en zo zit ik al anderhalf jaar verplicht naar die herrie te luisteren
  EN DAT IS NIET LEUK

 • Sjaak

  Geachte studenten van de hogeschool

  wat is er innovatief aan de woning? alle gebruikte systemen bestaan al 25 jaar!

  ga iets nieuws verzinnen, of neem contact met mij op want ik heb wel iets nieuws, alleen minder comemrcieel als een WP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Quatt introduceert airco op warmtepomp

Rijpende pompoen bron voor warmtepomp

Rookvrij balkon

Premium

Vernieuwde monoblock op cv-standleiding

Markplaats voor materieel

Villeroy & Boch vernieuwt projectserie Architectura