fbpx
Nieuws

Zzp’er werkt meer door groeiende markt

Zzp’ers in de bouw werken door de aantrekkende markt gemiddeld meer uren per week dan in 2016 en maken meer omzet. Ook het uurtarief is gestegen. Dit blijkt uit het nieuwe BouwKennis rapport ‘ZZP markt in beeld 2018’.

Anno 2018 zijn er 63.431 zzp’ers actief in de bouwsector. Zij zijn met name actief in de renovatiemarkt, die dankzij de huidige economische meewind flink aantrekt. Dat zorgt er ook voor dat de werkweek van marktpartijen in de bouwsector steeds langer wordt. Voor alle typen zzp’ers die actief zijn in de bouw geldt dat 75 procent meer dan 40 werkuren per week maakt.

Werkweek

In het onderzoek worden zzp’ers onderverdeeld in zes typen: klusbedrijven, timmerbedrijven, stukadoors, schilderbedrijven, W-installateurs en E-installateurs. In 2016 deed BouwKennis ook al onderzoek naar het gedrag van zzp’ers. Ten opzichte van twee jaar geleden is de groep zzp’ers die tussen de 50 tot 60 uur per week werkt groter geworden, terwijl de groep die tussen de 40 en 50 uur per week werkt ongeveer gelijk is gebleven. De groep die minder dan 40 uur werkt, is afgenomen. Met andere woorden: de werkweek is gemiddeld langer geworden. Gemiddeld werken zzp’ers 48 uur per week.

Omzetontwikkeling

Voor alle marktpartijen geldt dat zij in 2018 meer omzet behaalden ten opzichte van twee jaar geleden. Vooral E-installateurs maakten een grote groei door, gemiddeld steeg hun omzet met 30 procent. Voor generieke klusbedrijven was het slechts een stijging van 1 procent.

Uurtarief zzp’ers in de bouw

Ook hebben alle marktpartijen hun uurtarief verhoogd. Het meest gangbare tarief in 2016, tussen de 40 en 45 euro per uur, komt in 2018 veel minder voor. In deze tijd is een uurtarief van 45 of meer de norm geworden, met uitzondering van schildersbedrijven. Zij rekenen gemiddeld 35 tot 40 euro.

2 reacties op “Zzp’er werkt meer door groeiende markt

  1. jos schreef:

    Heel veel Zzp,ers maken meer uren om alle kosten betaalbaar te houden of schulden vanuit de crisistijd af te bouwen. Verzekeringen , energie ,belastingen ,heffingen zijn afgelopen jaren alleen maar gestegen , terwijl de uurtarieven voor velen extreem laag waren. We komen uit een crisistijd waar de particulier soms niet meer dan 20 euro per uur wilde betalen .Veel Zzp,ers accepteerde het ,omdat er nauwelijks werk was .In den Haag speelde politici stommertje, alleen de b.t.w. op arbeid werd tijdelijk verlaagt , maar daarmee ging het uurtarief netto niet omhoog .

    Ik vind toch al dat Zzp,ers een vergeten groep zijn .Harde werkers met vaak zware werkzaamheden die veel uren maken .Hoge belastingen en verzekeringen ,heffingen betalen .Velen (1 op de 4 heeft maar een arbeidongeschiktheidsverzekering ) zijn niet verzekerd vanwege de hoge premies .Zzp,ers zijn de motor van de samenleving die financieel te veel uitgebuit worden , terwijl multinationals met vet beloonde CEO,s belastingtechnisch worden ontzien .In den Haag is duidelijk belangenverstrengeling gaande , veel politieke partijen hebben duidelijk onderlinge afspraken/banden met multinationals , verzekeringsmaatschappijen etc om politici na hun politieke loopbaan te stationeren op het pluche .Er zal in de toekomst toch duidelijk iets moeten veranderen .Belastingen moeten op eerlijke basis worden verdeeld .Zzp,ers hebben zeker na vele zware jaren recht op een soort maatschappelijke compensatie uit den Haag in de vorm van lastenverlichting zodat velen weer wat extra,s euro,s overhouden in de portemonnee.

  2. Ruud Verhoef schreef:

    Ben ik volledig met jou eens Jos, je hebt het goed verwoord!
    Groet Ruud uit Sittard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.