fbpx
Nieuws

Pv-paneel presteert beter op groenblauw dak

Pv-panelen die geïnstalleerd worden op een dak waar ook planten en waterretentiekratten (groenblauw dak) op geplaatst zijn, presteren ongeveer 4% beter dan pv-panelen op zwart bitumen dakbedekking.

Dat zeggen Wietse Buskermolen van ontwikkelaar Aedes en Joris Voeten van Wageningen University and Research in de nieuwste aflevering van de Installatie.nl-podcast. Ze baseren zich op meetresultaten op het Amsterdamse appartementencomplex Mannoury.

Twee woontorens

Omdat Mannoury bestaat uit twee woontorens, leende het project zich uitstekend voor vergelijkend onderzoek. Hypothese was dat zonnepanelen op blauwgroene daken beter zouden presteren dan zonnepanelen op zwart bitumen daken, omdat het rendement van zonnepanelen beter is onder wat koelere omstandigheden. Om die reden werd het ene dak wel en het andere dak niet voorzien van vegetatie.

Het onderzoek hiernaar heeft ruim een jaar gelopen en in mei dit jaar kwamen de resultaten naar buiten. Daaruit blijkt dat – gemiddeld genomen en gecorrigeerd voor overige variabelen – de zonnepanelen op het blauwgroene dak circa 4% beter presteren dan de zonnepanelen op het bitumen dak.

Door deze prestatieverbetering wordt het mogelijk om, zonder al te veel in te leveren op opbrengst, de zonnepanelen iets verder uit elkaar te zetten en dus ruimte te laten voor watercirculariteit, natuurinclusiviteit
en hitte-eiland reductie.

Veel meer over dit innovatieve project is te horen in de podcast van Installatie.nl én in de nieuwste uitgave van vakblad Installatie, die vandaag is verschenen.

1 reactie op “Pv-paneel presteert beter op groenblauw dak

  1. mark schreef:

    Ja, dat zal best kunnen en mooi dat dit onderzocht is.
    Alleen het dak wordt nu nog zwaarder belast, zeker als er nog eens weersomstandigheden bij komen. Wegen de extra dak bouwkosten wel op tegen de pv opgewekte winst?
    Neem aan dat dit niet vergeten wordt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.