fbpx
VSK

Installateurszaken: genomineerden VSK Awards

Waar wordt een monteur blij van? Welke vernieuwingen zorgen ervoor dat een installateur sneller en beter werk kan leveren?

Met Wavin, Burgerhout en Aquaberg zijn drie inzendingen genomineerd voor een VSK Award in de meest praktische categorie van de verkiezing. De installatieprijs wordt op 4 februari uitgereikt op de VSK.

Wavin Nederland – Tigris K5/M5

Leidingsysteem Tigris K5/M5, voor drinkwater en cv, bevat een akoestisch alarmsysteem voor het opsporen van ongeperste fittingen. Bij een perstest die wordt uitgevoerd met lucht in plaats van water, laat een ongeperste fitting luid en duidelijk een fluitsignaal (+/- 80dVBA) horen. Zo kan het lek eenvoudig worden opgespoord. Tigris K5/M5 is te persen met de meest voorkomende persprofielen. Hierdoor is het aanschaffen van nieuw gereedschap vaak niet nodig.

De jury meent dat met deze innovatie aan echte kwaliteitsborging wordt gedaan en dat wordt van de complete bouwkolom gevraagd. Dankzij de fluitkoppeling kan een lek eenvoudig getraceerd worden. Dit alarmsysteem wordt gezien als een non-destructieve onderzoeksmethode. De jury ziet in deze inzending ook een motivatie om meer te gaan afpersen met lucht. Daarnaast is het goed afpersen an sich een belangrijk aandachtspunt voor de markt.

Burgerhout – EasySafe

EasySafe is een concentrisch push-fit, volledig kunststof, rookgasafvoersysteem (60/100). Concentrisch is in Nederland aan een opmars bezig. Het buis- in buis-principe zorgt ervoor dat bij mogelijke lekkage van rookgassen, geen koolmonoxide in de verblijfsruimte komt. Het systeem is veiligheid, installatiegemak en betrouwbaarheid een flinke stap voorwaarts is. Bijzonder is de extra trekvaste verbinding, die wordt gerealiseerd door 35 haakjes op een stalen tandring die zich met een push-fit systeem vastklemmen op de kunststof luchttoevoerbuis van het volgende element. 

De jury: De concentrische rookgasafvoer is in Nederland aan een opmars bezig en dat juicht de jury toe. Bijkomend voordeel van de bevestigingstechniek is dat er minder gebeugeld hoeft te worden en dat is een zwakke plek in veel rookgasafvoerinstallaties. Met het oog op de koolstofmonoxide-problematiek en de naderende certificering voor gasinstallateur, is een goede veilige rookgasafvoer een zegen voor de markt.

Aquaberg – Vloerput met Voegframe – 2030 Serie

Bij de nieuwe verstelbare vloerput met RVS designrooster, is een recyclebaar voegframe meegeleverd waardoor er snel en gemakkelijk een optimale voegbreedte kan worden gerealiseerd. Hierdoor kan men beter waterdicht afdichten. Een vloerput die garant staat voor installatiegemak. Nadat de vloerput op de hoogte van de afwerkvloer is gesteld kunnen de meest toegepaste tegels afmeting 146 x 146 mm strak tegen het voegframe worden aangebracht.

Een simpele oplossing voor een groot probleem, zo oordeelt de jury. De niet goed verwerkte of afgedichte vloerput is een groot probleem onder installateurs. Er wordt in de praktijk te dicht tegen de afvoer aan getegeld. Hierdoor heeft de installateur geen ruimte meer om de installatie te bereiken voor de afdichting. Deze slimmigheid stelt de installateur en tegelzetter in staat om sneller en netter te werken zonder dat er lekkages ontstaan.

De VSK Award wordt op 4 februari uitgereikt bij de opening van de beurs.

Bekijk hier de overige categorieën voor de VSK Awards 2020.

Wie wonnen de eerdere edities van de VSK Awards? Kijk hier.

Voorinschrijvers van de VSK kunnen stemmen op de publieksfavoriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.