fbpx
Nieuws

Nieuwe zekering voor kunststof concentrisch

Rookgasafvoerfabrikant Burgerhout komt met een nieuw concentrisch systeem (60/100 mm) dat volledig in kunststof (PP) is uitgevoerd. Het EasySafe-systeem komt in november op de markt. Nieuw is de bevestigingsmethodiek: een push-fit-koppeling met extra trekvaste zekering en een vernuftige draairing voor demontage.

Het nieuwe systeem van de marktleider in rookgasafvoersystemen wordt voor het eerst getoond op de Installatie Vakbeurs in Hardenberg.

Nieuw is de verbindingstechniek. De extra trekvaste verbinding wordt gerealiseerd door 35 haakjes op een stalen tandring die zich met een push-fit systeem vastklemmen op de kunststof luchttoevoerbuis van het volgende element. Deze koppeling heeft een trekvastheid van 450 Newton en is niet met blote handen uit elkaar te krijgen, zegt Burgerhout. Door een zekeringsring op de verbinding te verdraaien kunnen de elementen weer worden gedemonteerd, en dat is gelijk het onderscheid in de markt. Voordeel van deze techniek is dat niet elke bocht meer gebeugeld hoeft te worden. Er is een langere trekvaste verbinding dus een beugel om elke mof volstaat; deze plekken staan nu aangegeven op de buis. Burgerhout had al eerder een nieuwe beugel gepresenteerd, die zijwaarts gefixeerd kan worden. Die past ook op dit systeem.

Concentrische rookgasafvoer worden steeds meer toegepast, nu ketel- en rookgasafvoerfabrikanten maar ook veel installateurs deze techniek als standaard gebruiken bij het installeren van nieuwe toestellen. Aanleiding is zijn de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die in 2015 een rapport uitbracht over koolmonoxide-incidenten.

Vangnet

Parallelle aansluitingen mogen nog gewoon, en zijn ook veilig, maar hebben niet de vangnetconstructie bij lekken in de rookgasafvoerbuis. Bij een concentrisch systeem worden de rookgassen bij een lek in de binnenbuis teruggevoerd naar de ketel. Deze zal door recirculatie van rookgassen op storing springen en daardoor stoppen met het produceren van rookgassen.

Meer concentrisch

Het nieuwe EasySafe kan ook gebruikt worden op bouwkundige afvoersystemen en CLV-(overdruk)kanalen. Marktleider Burgerhout had al wel een concentrisch systeem, Twinsafe. Deze was uitgevoerd in een buitenbuis van staal, en een binnenbuis van aluminium of kunststof (PP). Ook collega-fabrikanten Ubbink (UbiFit) en Cox Geelen (Coxdens) hebben een kunststof concentrisch systeem met een push-fit koppeling. Burgerhout gaat dit systeem naast het parellelle Safe-PP voeren.

Hier een videoverslag van de Installatie Vakbeurs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.