fbpx
Artikel

Brand blussen met watermist

Watermist met een lagedruk is het nieuwe blussysteem dat Minimax op de Nederlandse markt brengt. Voordelen: de geringe hoeveelheid water die nodig is en de beperkte pompcapaciteit.

Een brand kun je blussen door de brandstof weg te halen, door de temperatuur te verlagen of door de zuurstof weg te nemen. Een sprinklerinstallatie werkt vooral door temperatuurverlaging en een klein beetje door de brand af te sluiten voor zuurstof. “Sprinkler werkt met druppels groter dan 1 µm doorsnede; watermist met druppels kleiner dan 1 µm. Een kleine druppel neemt sneller warmte op dan een grote en is dus efficiënter voor het blussen van een brand”, zo legt commercieel manager Garrelt Schuur van Minimax Brandbeveiliging de voordelen uit van het lagedruk-watermistsysteem EconAqua.

Waterhoeveelheid

Sprinklerinstallaties in gebouwen zijn heel goede oplossingen voor het beheersen van brand. Maar door het hoge waterverbruik vergen deze een aanzienlijke watervoorraad met pompinstallatie, een grote hoeveelheid sprinklerkoppen en leidingen met een behoorlijke diameter. Hogedruk-watermistsystemen werken met minder sproeikoppen en met dunnere buisdiameters. Om vervuiling en verstopping bij de sproeikop te voorkomen, zijn deze buizen van roestvast staal zodat geen corrosie optreedt. Tevens wordt het water gefilterd, waarbij de filters uiteraard regelmatig dienen te worden gereinigd.

watermist lage druk 2Efficiënter en goedkoper

Minimax Brandbeveiliging combineert met het nieuwe lagedruk-watermistsysteem EconAqua de voordelen van conventionele sprinkler- en hogedruk-watermistsystemen: de buisdiameters zijn beperkt, evenals het aantal sprinklerkoppen, de druk is relatief laag, door het geringe waterverbruik kan de waterberging beperkt blijven en er wordt met standaard verzinkte buizen gewerkt in plaats van met buizen van roestvast staal. Voor kantoren, hotels en gezondheidszorg is EconAqua in een groot aantal gevallen een efficiënter en goedkoper alternatief voor de traditionele sprinkler.

Minder sprinklerkoppen

EconAqua werkt met een druk van 5 bar op de leidingen. Het systeem heeft slechts 2 liter water per minuut per m2 nodig, waar een conventionele sprinkler 5 liter water nodig heeft. In principe volstaat één EconAqua-sprinklerkop (31 liter water per minuut) voor 16 m2 vloeroppervlak. Bij een conventionele sprinkler is dat 9 m2 vloeroppervlak. In sommige gevallen kan het systeem zelfs zonder waterreservoir en volstaat aansluiting op de reguliere waterleiding, met een aanvullende pomp die de druk opvoert. In andere gevallen zal een waterreservoir met maximaal 10 m3 inhoud moeten worden geplaatst.

Standleidingen

Door de geringe waterbehoefte kan EconAqua in veel gevallen worden uitgevoerd met standleidingen met een diameter van 54 mm, waar een conventionele sprinkler 80 mm nodig heeft. “Naast de watervoorraad zit ook daar winst. Er is een besparing op materiaal van zowel leidingen als beugels, maar ook zijn de leidingen veel beter te handlen en sneller te monteren. En in bestaande situaties verkleint dat de overlast.”

watermist lage druk 3Beperkte vuurbelasting

EconAqua heeft ook zijn beperkingen. Als de plafonds hoger zijn dan 5 m is er extra water nodig, wat te realiseren is met een speciale sprinklerkop. Boven de 8 m is de benodigde hoeveelheid water zo groot dat een traditionele sprinkler moet worden toegepast. Dat geldt ook voor ruimtes met een hogere vuurbelasting (OH 3), zoals magazijnen, opslag, bibliotheken, winkels en technische ruimtes groter dan 50 m2. Voor hoogcalorische branden – zoals transformatoren – is volgens Minimax een hogedruk-watersysteem de meest efficiënte oplossing. In tegenstelling tot een hogedruksysteem leent EconAqua zich ook voor een hybride toepassing, dus gecombineerd met conventionele sprinkler.

Total cost of ownership

Garrelt Schuur ziet voor sprinkler en watermist voordelen ten opzichte van de standaard bouwkundige maatregelen volgens het Bouwbesluit. “Vooral als je kijkt naar de total cost of ownership. Kijk maar wat jaarlijkse instandhouding van brandcompartimenten kost of automatische deurdrangers met een aansluiting op een branddetectiesysteem.”

Tekst: Henk Wind, foto’s: Minimax Brandbeveiliging