fbpx
Artikel

Complexe toekomst in douchetechniek

Casa Verde is een private wellness onder de rook van Antwerpen. Het herbergt de Europese primeur van de digitale douche-innovatie ATT, een technisch complexe installatie, met een prijskaartje vanaf 18.000 euro.

Eigenaar en ontwerper Nico Peelman vond in de private wellness de ultieme mix tussen techniek, materiaal en beleving.  De nieuwste verdieping bevat verschillende wellness-onderdelen. Een ruim bubbelbad, een douchestraat met zonnebank, een extra grote sauna, een hamam met luxe doucheruimte en een dakterras met bibberlounge; een ‘koelkast’ waar het permanent 2 graden is. Het centrum is bovendien ook een live showroom. “Klanten in het hoge segment kopen op basis van beleving. Die bieden wij.”

sd3 _ATTDomotica

De Rainsky M van Dornbracht die Peelman met zijn elektrakennis handmatig modelleerde tot een domoticagestuurde  variant (consumentenprijs al gauw 10.000 euro) is alleen al gezien de investering het proberen waard. Hetzelfde geldt voor het ATT-systeem van dezelfde fabrikant, recent geïnstalleerd in de nieuwste wellness-etage. De ATT-uitvoering in Dendermonde kost 18.000 euro. Peelman: “In een auto maak je ook een proefrit.”  De uitbreiding van Casa Verde werd na de introductie in 2010 het eerste ‘point of experience’ van ATT in Europa; een status die alle deelnemers in het project geen windeieren legt, al presenteert Casa Verde de experience absoluut niet als gelieerd aan een van de bedrijven. De vrijblijvendheid heeft Peelman hoog in het vaandel.

sd1 Casa Verde DvB 24_klTechniek in douchen

De Ambiance Tuning Technique, de douchevoorziening bij de hamam, is een elektronisch aangestuurd douchesysteem waarbij regendouche JustRain, zijsproeiers WaterBar en waterval  Water Sheet in samenwerking drie verschillende choreografieën uit kunnen voeren. Technisch bijzonder is dat elke wateruitlaat afzonderlijk aangestuurd wordt door het elektronisch bedieningspaneel, en dus in temperatuur, hoeveelheid water en druk kan variëren.  Achter de muur zit dus niet alleen een forse warm en koud waterleiding, maar ook een elektrakabel met aarde en een netwerkkabel met eigen IP-adres, aan te sluiten op laptop met software. Installatie is dus een klus waar niet elke loodgieter zich aan moet wagen, adviseert Peelman, die zelfs de diameters van gas- en waterleidingen vergroot aanbracht om de 42 liter water per minuut juist te dirigeren.  Ter illustratie: voor al het bad- en douchegeweld in de twee verdiepingen tellende wellness-walhalla staan 9 doorstroomketels in cascade, met een capaciteit van 9 keer 36 liter per minuut tot de beschikking. “Zo’n douchesysteem vergt een conceptmatige aanpak. Daar kun je het beste een specialist bij betrekken.”

Indeling

Domoticapartner Pattyn realiseerde alles wat Peelman in zijn enthousiasme uittekende. Van toegang, tot verlichting, beeld en geluid, en aansturing van wellnessvoorzieningen. In theorie kan Peelman een klant een toegangscode van Casa Verde mailen, en op afstand alles bedienen via zijn iPad.