fbpx
Artikel

CW5 toestel scoort op tapwaterrendement

Met de introductie van de Base Cube meldt ook Itho Daalderop zich aan het front met doorstroomtoestellen met hoge tapwaterrendementen Met een score van 97,9 procent mag de nieuwkomer zich volgens de Kiwa-Gastec-score op dit moment de best renderende tapwaterverwarmer noemen. Gezien de steeds geringer wordende warmtevraag voor cv-bedrijf in nieuwbouwwoningen, wordt tapwaterrendement steeds vaker doorslaggevend om de verplichte EPN in de nieuwbouw te halen. De Kombi Kompakt HRE van Intergas was met 95,8 procent rendement en een EPC-reductie van 0,85 lang de vaandeldrager in de wedrace onder ketelfabrikanten. 

De Base Cube (EPC-reductie 0,875) lost de Kombi Kompakt hiermee nipt af in de CW5-klasse. De voorganger van Daalderop, de CombiPact kon zich als CW4-doorstroomtoestel niet meten met de beste op het gebied van tapwaterrendement. 

 

DSC_0080Warmtewisselaar

Bij de Base Cube stapt Itho Daalderop af van het gescheiden cv- en tapwatercircuit. De nieuwe, in eigen huis ontwikkelde, aluminium warmtewisselaar zorgt –overigens net als de wisselaar in de Intergas-ketel- voor een directe geïntegreerde opwarming van tapwater in het cv-circuit. “Het tapwater kan door het ontbreken van een tweede circuit met platenwisselaar sneller en effectiever worden opgewarmd. Dichter bij de vlam”, legt Ronald Jense van Itho Daalderop uit in vakblad Installatie en Sanitair. Naast de rendementverbetering die de  wisselaar bereikt, ontbreken dus ook de platenwisselaar en driewegklep. Bovendien schermt de fabrikant met een grotere spiraal, die minder kalkaanslag tot gevolg heeft. In de branderautomaat is een extra feature toegevoegd. Een zelflerende ECO-regeling onthoudt gebruikersgedrag, en stemt daarop de warmhoudfunctie van het tapwater af.

 

Vermogen

De capaciteit van de Base Cube bedraagt 24 kW cv-vermogen en 35 kW warmwatervermogen. Deze vermogens leveren warm tapwater van 16 liter per minuut, bij een temperatuur van 40 ⁰C. De cv-watertemperatuur is instelbaar van 30°C tot 80°C, dus ook toepasbaar voor lagetemperatuurverwarming. Andere optie is de mogelijkheid om twee cv-zones in te stellen. Itho Daalderop geeft een garantie op alle onderdelen van 5 jaar, mits door dealer geïnstalleerd.

 

Concept

De ketel is, zoals de naam al doet vermoeden, de basis van het modulaire Cubes-concept. De Base Cube is, in combinatie met de luchtwaterwarmtepomp HP Cool Cube een duurzame en hybride oplossing voor verwarming, koeling en warm tapwater. “Doordat de software van deze apparaten al voorgeprogrammeerd is, kunnen we erg efficiënt schakelen tussen warmtepomp en HR-ketel”, legt Jense uit. “Wanneer de toestellen het niet ‘op tijd van elkaar overnemen’ gaat veel energie verloren.”

 

De BaseCube is nu verkrijgbaar; de hybride variant (BaseCube/HPCoolCube) is eerste kwartaal 2012 leverbaar.

1 reactie op “CW5 toestel scoort op tapwaterrendement

  1. El proceso de solicitud se realiza sin papeleos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.