Grip op verbruik

Climatics Landstede Zwolle MBO

Een bestaande installatie verduurzamen is vaak ook een kwestie van inregelen, meten en aansturen. Een mbo-school in Zwolle bespaart tot zestig procent op aardgas door te moderniseren met behulp van het nieuwe gebouwbeheersysteem van Climatics.

Landstede is een mbo-onderwijsinstelling met 24 locaties in de omgeving van Zwolle. Er ligt een plan van 4,5 miljoen euro om twintig tot dertig procent minder CO2 uit te stoten en zo hun footprint te verkleinen. De redactie sprak met Marten van Houten, projectleider bij ACS Building, een Nederlands bedrijf van experts op het gebied van data in gebouwen.  

“Het project bij Landstede hebben we begin dit jaar uitgevoerd aan de hand van de adviezen van Energycheck”, begint Marten van Houten. “Energycheck heeft een energiemonitoring uitgevoerd ten aanzien van onder andere de regelsystemen. Vervolgens maakten wij een inventarisatie van de installatie en het bestaande regelsysteem van het gebouw, om tot een ontwerp voor het installatieschema van Climatics te komen. Op dit platform voor de gebouwde omgeving komen alle verzamelde gebouwdata samen in één omgeving.”

Dit is een premium artikel. Verder lezen? Een digitaal abonnement is er al vanaf € 6,38 per maand.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,58 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd toegang tot alle (verdiepende) artikelen, video’s en berichten waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding