fbpx
Artikel

‘Innovatie is klant- en monteurgericht’

Innovaties in de installatiemarkt moeten vooral gericht zijn in het stimuleren van de klanttevredenheid (comfort, verduurzaming, energiebesparing) en de dagelijkse praktijk installatiemonteur (praktische toepasbaarheid, verlichting, onderhoudsvriendelijk). Tot die conclusie komen Titia Siertsema en Martijn Verspeek, twee debutanten in de verfriste jury van de VSK Awards. De installatieprijs is geadopteerd door vakblad Installatie en Sanitair. Ook nieuw in de jury zijn Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs, en installatie-adviseur Erik Bek.

 

Vernieuwing in jury

Tot en met maandag 16 november kunnen bedrijven hun producten en toepassingen inzenden voor de VSK Awards 2016. Direct daarna kan de jury haar werk beginnen, zodat tijdens de 2016 editie van de VSK (van 2 tot en met 5 februari in de Jaarbeurs in Utrecht) de winnende innovaties bekend gemaakt kunnen worden. Om het belang van de VSK Awards voor de installatiebranche te onderschrijven, zit voor het eerst een installateur in de jury, Martijn Verspeek. Hij runt een installatiebedrijf in Valkenswaard en is onder meer ook bekend als blogger op Installatie.nl. In enkele jaren tijd is dit gegroeid naar 12 medewerkers. Hij vindt de awards belangrijk om innovaties onder de aandacht van de installateurs te brengen. “Elke installateur kent wel de VSK Awards. Het winnen ervan is een goede manier om op het bureau van de installateur terecht te komen.”

Siertsema actief bij MVO NederlandEn dat is nodig. Want innovaties zijn belangrijker dan ooit voor de branche, vindt juryvoorzitter Titia Siertsema, voorzitter van branchevereniging Uneto-VNI. “De branche zit in een transitie. Er komt veel op de ondernemers af, van samenwerking in de keten, BIM, sociale innovatie tot en met de ontwikkeling van techniek. Over vijf jaar ziet de branche er heel anders uit.” Met de innovaties uit de installatiebranche gaat Nederland doelstellingen realiseren op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing, comfort en langer zelfstandig wonen. “Techniek wordt heel erg, zo niet alles bepalend”, verwacht de Uneto-VNI voorvrouw. In nieuwbouwprojecten zorgt de innovatieve technologie al voor verduurzaming en meer comfort. De grote uitdaging is volgens haar de renovatiemarkt.

Innovatie voor klant én monteur

Innovaties moeten niet doorslaan qua complexiteit, vindt Verspeek. Dat is de laatste jaren volgens hem met name op het vlak van duurzaamheid wel eens gebeurd. Martijn Verspeek: “Mensen vinden energieverbruik belangrijk, maar besparen moet niet ten koste van alles gaan. Duurzame systemen moeten ook op lange termijn weinig onderhoud vergen. Anders klopt op termijn de rekensom niet en staat de installateur tegenover een boze, ontevreden klant.”

Storingsgevoelig

Hij heeft de laatste jaren innovaties gezien die in theorie mooi zijn, maar waarvan hij weet dat ze in de praktijk niet de beloofde besparing leveren omdat ze storingsgevoelig zijn en het onderhoud duurder is. Een goede innovatie houdt daarnaast rekening met de installateur die het product moet plaatsen. Martijn Verspeek let hier in zijn dagelijks werk heel erg op. “Ik vind plezier in het werk belangrijk voor mijn mensen. Daar investeer ik zelf in, maar ik let er ook bij nieuwe producten op. Gereedschap dat het werk voor de monteurs plezieriger maakt of een product dat met vertrouwen wordt geïnstalleerd, zijn erg belangrijk.”

Presentatie van de avond in handen van Lauren Verster.

VSK Awards
De VSK Awards 2016 worden toegekend in de categorieën Energiebesparing, Design, Systeemoplossingen en Installateurszaken. Inzenden kan tot en met maandag 16 november. De vakjury selecteert eerst de genomineerde inzendingen. Bezoekers kunnen de eerste twee beursdagen hun stem uitbrengen op hun meest favoriete product.Er kan tijdens de beurs gestemd worden. Woensdag einde van de beursdag worden de winnaars bekend gemaakt.