fbpx
Artikel

Closets zonder spoelrand, touchfree-bedieningsplaten, zeer smalle goten, nieuwe douchesystemen: het is zomaar een greep uit wat de installateur op de VSK in Utrecht aan sanitair kreeg voorgeschoteld. Naast productinnovaties waren er op de beursvloer dit jaar vooral veel uitbreidingen op bestaande productlijnen te zien en was er ruim aandacht voor de techniek achter het nieuwe sanitair.  

Veel exposanten grepen de beurs in Utrecht aan om de ISH-noviteiten nog eens uitgebreid onder de aandacht van de installateur te brengen. Kaldewei deed dat met het bad Asymetric Duo, waarvan in Frankfurt al een prototype te zien was. Maar het liet ook ziet dat na de douchebakken, nu ook de baden in diverse kleuren worden aangeboden. Nieuw is dat alle vlakke douchebakken van deze fabrikant sinds kort kunnen worden voorzien van een geëmailleerde afvoerdeksel, uiteraard in diverse kleuren.

ins212-design5Grohe bracht de New Tempesta-doucheserie voor het voetlicht. De lijn komt beschikbaar in drie verschillende designstijlen (Cosmopolitan, Contemporary en Rustic). Alle handdouches zijn voorzien van de Rain02-technologie die een zachte, maar brede straal garandeert. De kranenfabrikant liet verder de Power & Soul-doucheserie met AquaDirect-keuzetoetsen nog eens zien en vroeg aandacht voor het Well-label, dat inzicht geeft in het water- en energieverbruik en waarmee een twintigtal Grohe-kranen inmiddels zijn voorzien (A-label).

 

Closet zonder spoelrand

ins212-design2Nieuw onder de vlag van De Sphinx Maastricht was de Sphinx 320-serie die een rechthoekige basisvorm combineert met zachte belijning. Opvallender waren de WC’s zonder spoelrand (rimfree) met een innovatieve spoeltechniek. In deze closets (te leveren voor de 300- en 34- serie) is een waterverdeler verwerkt die het spoelwater symmetrisch in het closet leidt. “We denken dat dit de standaard gaat worden in de toekomst”, aldus Pauline van Gulik.

Villeroy & Boch komt eveneens met een closet zonder spoelrand. Hygiëne was het uitgangspunt voor deins212-design3 Omnia Architectura DirectFlush, die door de fabrikant als een uitbreiding voor met name ziekenhuizen wordt gezien. Focus op de stand lag verder bij de O.nova. “Vorig jaar al geïntroduceerd maar nu expliciet onder de aandacht van de installateurs gebracht”, zegt marketing manager Jolanda van der Roest. V&B bracht verder de nieuwe look voor badkamercollectie Sentique en de uitbreiding van Loop & Friends met een badenlijn.

 

Touchfree-bedieningsplaat

touchfreeGeberit introduceerde in Utrecht de nieuwe Sigma80 touchfree-bedieningsplaat. Op de stand ook aandacht voor de bedieningsplaten Sigma20, nu ook in roestvast staal leverbaar, en de gemoderniseerde Sigma01. Geberit liet verder zien dat Geberit Monolith, in navolging van het WC-element nu ook als wasmeubelelement beschikbaar is. De sanitairmodule waarin aan- en afvoerleidingen en de sifon onzichtbaar zijn weggewerkt, is naast zwart en wit nu eveneens leverbaar in de nieuwe donkerbruine kleur umbra.

Bij Hansgrohe was op de stand uiteraard een prominente plek voor de prijswinnende Ecostat Select-douchethermostaat ingeruimd. De thermostaatkraan met het opvallende royale glazen planchet ontving op de openingsavond van de beurs de VSK Award 2012 in de categorie water. Daarnaast greep ook Hansgrohe de VSK aan om de ISH-noviteiten aan de installateurs te laten zien. Ruim aandacht derhalve voor ondermeer ComfortZone-wastafelmengkranen, Raindance en Croma Showerpipes en EcoSmart- en CoolStart-wastafelmengkranen.

 

Sanitairbesturingssysteem

De Melker meldde met M-Check II de opvolger van de twee jaar geleden geïntroduceerde M-Check in huis te hebben. Nieuw in dit sanitaire besturingssysteem zijn de flowmeting, e-mailnotificatie en kalendergestuurde cyclusspoeling. Ook is deze versie nu online en wordt er in tegenstelling tot voorheen direct aan de installateur geleverd. Bruynzeel liet zien na meubels, wasbakken, baden en douchewanden, met de series Kuna, Molo en Bora nu ook kranen in zijn pakket te hebben.

ins212-design6Het programma designafvoergoten van RM&CØ sanitair is aangevuld met de Easy Drain XS Line. Deze supersmalle aanvulling, leverbaar in verchroomd en gepolijst roestvast staal, is uitgerust met het gepatenteerde TAF-systeem dat waterdichtheid en een fraaie afwerking garandeert. Geesa toonde naast een uitbreiding van zijn Modern Art-collectie een nieuwe hairdryer-serie en de sinds kort volledig beschikbare, door Marcel Wanders ontworpen Haiku-collectie. Rada tenslotte wil met het Rada Sport-douchepaneel een stukje design in openbare douchegelegenheden brengen. Voor de openbare sector is tevens een nieuwe reeks elektrische kranen beschikbaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.