fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Erik Lammerink

Groeiend, blakend van financiële gezondheid, en bekroond vanwege het ondernemerschap. Erik Lammerink over strategie en innovatie: “Wij leggen de lat heel hoog, ook voor onze werknemers.” Lammerink is eigenaar van het gelijknamige installatiebedrijf in Ootmarsum. Het familiebedrijf timmert al 50 jaar aan de weg. De afgelopen jaren bleef de onderneming groeien ondanks de crisis.  

Omzetgroei

Dit jaar verwacht de Lammerink Installatiegroep een omzet van 32 miljoen euro. Een plus van 5% ten opzichte van vorig jaar. Behaald dankzij innovatieve ontwikkelingen en branchevreemde uitstapjes. In november werd Erik Lammerink daarvoor beloond en uitgeroepen tot ‘Twents zakenman van het jaar’. Een paar weken later kreeg het bedrijf de Graydon Financieel Gezond Award.

 

Lammerink02Niet onder kostprijs

Het valt niet mee om een afspraak te maken met Erik Lammerink. Niet dat hij niet wil, maar hij heeft het gewoon razend druk. “Deze moet ik even opnemen, dit gaat over een aanbestedingsuitslag.” Na het telefoontje zet de Twentse installateur z’n smartphone op stil. “De klus gaat niet door, dat had ik ook wel verwacht. We hebben scherp ingeschreven, maar niet onder de kostprijs. Uiteindelijk bleek het prijsverschil tussen de hoogste en de laagste inschrijving 20%. Nog altijd schrijven bedrijven ruim onder de kostprijs in om het hoofd boven water te houden. Wij doen daar niet aan mee, dat hebben we nooit gedaan. Uiteindelijk gaat je bedrijf eraan kapot.”

 

Innovaties

De prijs ‘Twentse zakenman van het jaar’ kreeg Lammerink omdat hij volgens de jury ‘een creatieve ondernemer is die investeert in innovatieve technieken’. “Bijvoorbeeld het laten draaien van een warmtekrachtwiel voor warmteontwikkeling op frituurvet. Dat was in de periode dat er een overschot was en de biodiesel ongeveer 50 eurocent per liter kostte. Nu een liter 2 euro kost, hebben we de installaties omgebouwd zodat deze draaien op afvalhout en op houtsnippers.”

 

Regeltechniek en installaties

Het samenvoegen van regeltechniek en werktuigbouwkundige installaties is iets waar Lammerink Installatiegroep eveneens flink in investeert. ”Het WURproject is daarvan een mooi voorbeeld. Middels een PPS-constructie hebben we op het Wageningen University & Research Centre een installatie ontwikkeld waarmee je warmte terughaalt uit afvalstromen van zuurkasten. Normaliter gaat de warme lucht uit een zuurkast zo de buitenlucht in, maar wij weten er rendement uit te halen en brengen een deel van de warmte terug in het gebouw. De techniek hebben we ook toegepast bij de Rijksuniversiteit in Groningen. Zeven medische leidingen hebben we daar in verschillende laboratoria aangelegd. Zuurstof, argon, stikstof en andere zware medische gassen. Met die kennis en specialisatie horen we als Twents familiebedrijf bij de absolute top in de branche”, zegt Lammerink trots.

 

Lammerink033D-techniek

Prefabriceren wordt – denk ik – de toekomst. Zeker nu steeds meer architecten en opdrachtgevers met de 3Dtekenprogramma’s zoals Revit werken. Een mooi voorbeeld is ons universiteitsproject in Wageningen. We hebben er een romneyloods neergezet van waaruit we opereren. Met 40 man prefabben we in die loods klimaat- en luchtbeheersingsinstallaties, leidingen voor technische gassen en andere technische W- en E-toepassingen, die we gebruiken in het negen verdiepingen tellende gebouw. Een ander voorbeeld is een bioscoop in Utrecht. De staalconstructie is zo complex dat we met een 3D-programma de luchtkanalen erin moesten tekenen om te zien of het zou passen. De onderdelen kun je straks als meccano in elkaar zetten.”

 

Lammerink04Gevaren

“De grootte van het bedrijf is tevens de zwakte. Als de situatie daarom vraagt, kun je minder snel inspelen op veranderingen. De crisis is in mijn ogen ook nog niet voorbij. Ik vrees dat we in de utiliteitsbouw weer een dip tegemoet gaan. Laatst sprak ik collega-ondernemers op een conferentie. Veel van hen hebben nog altijd een slecht gevulde orderportefeuille. Ook regelgeving gaat een steeds grotere rol spelen. Ik hecht belang aan inspraak maar het slaat in mijn ogen door en dat is een slechte ontwikkeling. Een paar bezwaarschriften kunnen grote bouwprojecten vertragen of een miljoenenproject zelfs de das omdoen.”

 

Bureaustoel

“Ik doe de commercie, stuur de calculatieafdeling aan en zit veel in spreekkamers. Maar de meeste tijd loop ik rond, mijn bureaustoel wordt ook maar 10 minuten per dag gebruikt”, lacht Lammerink. Ik sta tussen ‘de jongens’. Op zaterdag steek ik in de werkplaats nog graag even de handen uit de mouwen en op vrijdagmiddag doe ik niets liever dan met een man of 40 in de kantine een biertje drinken.”

1 reactie op “Installateur in beeld: Erik Lammerink

  1. gaatunietsaan schreef:

    Aha, dus hier is mijn geld dat dit bedrijf gestolen heeft en verwerkt in een omzet van 32 miljoen. Goed gedaan boys. Niet mee in zee gaan dus. Eigenaar van dit bedrijf heeft 2 gezichten en is naar klanten vriendelijk maar als je géén klant meer bent dan gaan ze gewoon je geld jatten en verwerken in de omzet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.