fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Jan van Gerven

Twee weken per jaar laat Jan van Gerven (31) de werkzaamheden bij zijn installatiebedrijf voor wat ze zijn om met zijn motor bij de start van de Dakar-rally te verschijnen. “Dakar is afzien, maar dat is ondernemen op bepaalde momenten ook.”  

Van Gerven reed dit jaar in Argentinië zijn derde rally. Door een navigatiefout belandde hij al op de derde dag in een ravijn, waar hij een nacht vast zat. “Het was koud, het vroor. Die nacht duurde voor mijn gevoel drie weken. Paniek? Nee, daar stap je over heen. Het hoort er bij. Dat is Dakar.”

 

01-foto jan 2Meest duurzame ondernemer

Thuis in Oostelbeers lijkt Dakar ver weg. Daar stopt de jonge ondernemer alle energie in zijn eigen installatiebedrijf, dat hij tien jaar geleden begon. Met drie man in vaste dienst doet Van Gerven “alles in de breedste zin van de installatietechniek” met als specialisatie duurzame systemen. 

 

Niet stil blijven staan

Voor Van Gerven, die zelf energieneutraal woont en werd uitgeroepen tot Meest duurzame ondernemer van Oirschot is het duidelijk: “Ik denk dat er over vijf jaar alleen nog maar duurzame systemen geplaatst worden. In een nieuwbouwwoning zal dan waarschijnlijk geen gas meer worden verstookt. Zo snel gaat de techniek, daar ben ik van overtuigd.” Niet stil blijven staan, maar meegaan met de tijd is dan ook zijn advies.

 

04-van gerven5Passie voor snelle motoren

“Ik ben altijd verzot geweest op motorsport. Maar mijn moeder heeft het tot mijn 18e tegengehouden. Toen verongelukte mijn beste vriend. Die heeft altijd alles gedaan wat hij leuk vond. Dat was het moment dat ik dacht: ik ga gewoon doen wat ik wil. Ik heb stiekem een motor gekocht, heb mijn rijbewijs gehaald en ben een beetje enduro gaan rijden met een crossmotor.” 

 

Talent

Van Gerven bleek talent te hebben en belandde via een vriend in 2007 bij de start van Dakar. Eenmaal daar had hij het virus snel te pakken en wist hij het zeker: deze rally moest hij zelf rijden.

 

03-vangerven2Dure kwestie

In 2012 was het zover. Sponsors waren gevonden. “Want Dakar is een dure kwestie.” Ook op het bedrijf was alles goed geregeld. ”Ik heb flink vooruit gewerkt. De jongens konden verder. De telefoon was wel doorgeschakeld, voor noodgevallen. Maar deze zijn gelukkig uitgebleven.” Een technisch mankement zette Van Gerven dat eerste jaar al snel aan de kant. Het jaar erop bereikte hij de finish wél en behaalde hij een mooie 40e plaats. “Een goede prestatie voor een amateur.” Dit jaar vertrok hij met als inzet een 25e plek. “Ik was echter zo snel terug dat mijn klanten me niet eens hebben gemist….” 

 

05-vangerven1Diep gaan

Wat Dakar Van Gerven heeft geleerd: “Dat een mens veel dieper kan gaan dan je denkt. Dakar is geweldig. Maar Dakar is ook echt afzien. Dat is bij ondernemen niet anders, zeker als je een bedrijf opstart. Dat is hard werken. En ook zakelijk krijg je te maken met tegenslag, partijen die failliet gaan bijvoorbeeld. Zaak is bij zowel Dakar als het ondernemen de moed nooit op te geven, goed na te denken en te kijken of er betere opties zijn.”

 

Nooit opgeven

“Ik ben ervan overtuigd dat iedere ondernemer die kan motorrijden, Dakar kan finishen. Want een goede ondernemer kan snel schakelen, gebruikt zijn verstand, blijft rustig in moeilijke situaties, kan op zijn tanden bijten. Er komen absoluut momenten dat je het niet leuk vindt en het helemaal niet meer ziet zitten. Nooit opgeven, helder blijven denken als je in problemen zit. Dat is zakelijk precies hetzelfde.”

 

Tekst: Chantal Slutter, foto’s: Jan van Gerven

2 reacties op “Installateur in beeld: Jan van Gerven

  1. Martijn Verspeek schreef:

    Jan heeft helemaal gelijk… Ondernemen is vaak topsport!

  2. frank schreef:

    Als duurzame ondernemer ga je toch geen dakar race doen.
    Als er iets verspilling van brandstoffen zuurstof opwarming van de aarde is,dan vind ik dat als je als dakar deelnemer je duurzaam durft te noemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.