fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Jos Diender

Installateur Jos Diender heeft beelden gepubliceerd waarop te zien is dat een viertal jongeren probeert in te breken in zijn bedrijfspand. De ondernemer hoopt dat het de pakkans vergroot. Daarnaast wil hij de inbrekers eigenlijk wel een lesje leren. “ Ik hoop dat ze er een nacht niet van hebben geslapen.” Functie: eigenaar Jan Diender Installatiebedrijf uit Kampen

Opleiding: LTS, Streekschool elektro, daarna overgegaan op het installatievak. Uiteindelijk opgeleid tot projecttechnicus.

 

Diender zit sinds vijf jaar met zijn installatiebedrijf en showroom aan de Ambachtsweg in Kampen. Al twee keer eerder werd hij er geconfronteerd met een inbraak. Afgelopen maand was het dus weer raak.  “Ik kwam ’s ochtend op het bedrijf en de deur was ontzet. We dachten eerst nog dat het door de storm van de avond ervoor kwam, maar zagen al snel sporen van een koevoet op de deur. Toen ben ik de beelden van de beveiligingscamera’s maar eens gaan terugkijken.”

Die logen er niet om. “Je ziet eerst rond half tien ’s avonds een auto twee keer langzaam voorbij rijden. Vervolgens kijken vier mannen naar binnen om daarna twee koevoeten met flinke kracht tussen de deur te zetten. Ik heb het idee dat ze dan ergens van schrikken, want opeens gaan ze er vandoor.”

 

Veiligheidscan

De camera’s die de actie feilloos registreerden, hingen er nog geen maand. “Ik had net een nieuw systeem aangeschaft, omdat het vorige wat verouderd was. Een eenmalige investering en die dingen gaan jaren mee. Een tip die ik collega ondernemers overigens wel wil meegeven; je krijgt subsidie als je je bedrijf veiliger maakt. Hoe? Door een veiligheidsscan laten maken. Dan komt er iemand kijken of er wat te verbeteren valt en of je voor subsidie in aanmerking komt. Wij kregen 750 euro terug; de maximale subsidie.”

 

Oproep op twitter

Hoewel het dit keer bij een poging is gebleven, hoopt Diender dat de daders, niet ongestraft blijven. Al acht hij de pakkans klein. Om de politie een handje te helpen, besloot de ondernemer de beelden van de inbraakpoging via zijn twitteraccount de wereld in te sturen.  “Ik hoopte dat een van mijn volgers ze zou herkennen. Ze zijn goed te zien. Ook het type auto is op de beelden duidelijk te herkennen. Het nummerbord helaas niet.”

 

Aanpakken die gasten

Het filmpje is inmiddels een paar honderd keer bekeken. “ Er is een paar keer geretweet en ook de nodige media-aandacht geweest. Namen heeft het echter niet opgeleverd”, aldus Diender die zich gesteund voelt door de vele reacties die hij ontving. “De tweets waren duidelijk. Aanpakken die gasten, was de tendens. Vooral ondernemers reageren zo, die hebben het zelf ook meegemaakt.”

Ook over een reactie van het openbaar ministerie, dat heeft uitgesproken niet blij te zijn met het op internet zetten van dergelijke beelden, is hij niet bang. “Ik kan me voorstellen dat het vervelend is, dat nadat je een straf hebt uitgezeten, de beelden nog op internet circuleren. Maar waar hebben we het in dit geval over. Er is niemand vermoord. Ik hoop dat de daders de beelden ook hebben gezien en er slecht van hebben geslapen. Mooiste zou zijn dat ze gepakt worden en de schade vergoeden. Die is toch gauw 3000 euro. Natuurlijk ben ik verzekerd, maar je hebt toch je eigen risico. Dat geld ben je kwijt.“

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.