fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Martijn van Gemert

Martijn van Gemert ziet nog voldoende kansen voor installateurs. Dan moet wél vaker een kijkje buiten de eigen onderneming worden genomen. ‘Innovaties ontstaan vaak wanneer verschillende branches echt kennis met elkaar willen delen.’  

Functie: Directeur Van Gemert Installatiegroep

Leeftijd: 39 jaar

Opleiding: HAVO, Hogere Informatica (Hogeschool ’s-Hertogenbosch), Hogere Installatietechniek (Hogeschool van Utrecht)

Ervaring: Na het behalen van mijn HIT diploma ben ik 1998 bij Wolter & Dros in ’s-Hertogenbosch begonnen als junior-engineer op de tekenkamer. In 2000 ben ik bij Van Gemert Installatiegroep te Overloon – destijds het bedrijf van mijn vader – gaan werken. Begin 2002 heb ik het bedrijf overgenomen.

Bedrijf: Van Gemert Installatiegroep is een middelgroot totaalinstallatiebedrijf hoofdzakelijk opererend binnen de driehoek Nijmegen-Eindhoven-Venlo. Vanuit ons hoofdkantoor in Overloon adviseren, realiseren en beheren wij met ruim 65 medewerkers alle voorkomende technische installaties in woningen en woongebouwen, agrarische sector, utiliteitsbouw en industrie.

 

Mooiste aan het vak:

De afwisseling, iedere dag is weer anders. Als ondernemer moet je van vele markten thuis zijn, je hoeft niet overal heel veel verstand van te hebben, maar overal net voldoende verstand van hebben is toch wel erg handig. 

 

Minder leuke kanten:

Het hebben van een eigen onderneming heeft ook zijn minder kanten. Het afscheid nemen van een betrokken, goed gemotiveerde medewerker is bijvoorbeeld gewoon nooit leuk. Maar ook geld verliezen – of het nu veel of weinig is – aan een opdrachtgever die failliet gaat en daarna binnen no-time weer doorstart heeft me wel al de nodige grijze haren bezorgd.

 

Mooi project:

Een van mijn eerste projecten als projectleider bij Wolter & Dros, het zelf ontwerpen van een afzuiginstallatie waarmee de lagertanks van de Heineken Brouwerij geventileerd konden worden. Een project waar ik veel van mijn opgedane kennis in de praktijk kon toepassen.

 

Innovatie: 

Een van onze innovaties waar we de laatste tijd samen met een toeleverancier veel energie in hebben gestoken is het inrichten van een proces zodanig dat het voor de consument zo gemakkelijk mogelijk wordt om een zonne-energie systeem aan te schaffen.

 

Kansen in de markt:

Ik denk dat er nog voldoende kansen liggen voor installateurs door vaker een kijkje buiten de eigen onderneming te nemen. Innovaties ontstaan vaak wanneer verschillende branches echt kennis met elkaar willen delen. Verder is de manier waarop wij wonen en werken, verzorgd worden en ons verplaatsen de laatste jaren sterk aan het veranderen, hier liggen nog voldoende kansen voor moderne installatiebedrijven. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen blijven in mijn ogen belangrijke sleutelbegrippen.

 

Bedreigingen:

Je moet in de huidige tijd enorm op je hoede zijn, kort op de bal spelen. Voor je het weet kun je flinke financiële schade oplopen door bijvoorbeeld een faillissement van een van je opdrachtgevers.

 

Toekomst:

Ik zie de toekomst – ondanks de slechte economische tijd – positief tegemoet. Een familiebedrijf bezit in mijn ogen unieke krachten, zoals langetermijnvisie, ondernemerschap, cultuur en passie. Door hiervan gebruik te maken worden concurrentievoordelen behaald. In elke recessie komt opnieuw naar voren dat familiebedrijven de ruggengraat van onze economie zijn.

 

Trots:

Trots op de prestaties van onze leerling monteurs. In de afgelopen 3 jaar zijn 2 van onze leerling monteurs Installatietechniek weten door te dringen tot de beste vier kandidaten van Skills Masters Nederland, een landelijke beroepenwedstrijd. Dit jaar hadden we zelfs een Nederlands kampioen die mee mocht met Team Nederland naar de WordSkills in Leipzig. Een prachtige ervaring voor die jongen om mee maken !

 

Prive:

In mijn vrije tijd sport ik graag, zo mountainbike ik regelmatig door de bossen van Nijmegen en omgeving. Voor mij een ideale manier om lekker te ontspannen. Mijn vrije tijd besteed ik verder graag aan mijn gezin, familie en vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.