fbpx
Ventilatie

Ventilatie leidend bij binnenklimaat

Meer aandacht voor en bewustzijn over een optimaal binnenklimaat in huis. Want bij goed geïsoleerde woningen zijn goede ventilatiesystemen nodig om vervuilde lucht af te voeren en verse lucht toe te voeren. Het functioneren van de mens wordt sterk bevorderd naarmate er voldoende verse en schone lucht aanwezig is. Zo niet, dan liggen concentratie- en gezondheidsklachten op de loer. Ventilatie is een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan een goed en gezond binnenklimaat. In het kader van de Maand van Ventilatie, de visie van ventilatiespecialist Itho Daalderop op dit gebied.

Trends in woningventilatie

WTW 150 + RFT + Euro stekkerEr zijn een aantal trends in de woningventilatiemarkt: balansventilatie wordt in de nieuwbouw snel belangrijker onder invloed van de scherpere EPC-eisen en nul-op-de-meter initiatieven. Een andere trend is onbetwist vraaggestuurde ventilatie, zowel met als zonder warmteterugwinning. Belangrijk hierbij is dat de CO2-waardes gemeten worden per ruimte en de vervuilde lucht ook daadwerkelijk afgevoerd wordt in de ruimte om de luchtkwaliteit in een woning het beste te kunnen garanderen, zoals ook het Monicair onderzoek aantoonde. Daarnaast zijn veel systemen inmiddels te combineren met diverse RF-sensoren waaronder CO2-, vocht- en aanwezigheidssensoren. Ook zien we toenemende belangstelling en meer initiatieven voor een beter klimaat op scholen. Er zijn namelijk nog steeds tienduizenden klaslokalen in Nederland die van een goede ventilatie voorzien moeten worden.

Ventileren: de volgende stap

fijnstof_illustratie-1_PureBlue_LRBuitenlucht naar binnen brengen heeft ook nadelen; met de ventilatielucht wordt ook fijnstof naar binnen gevoerd. Met name de kleinste deeltjes, de zogenoemde ultrafijnstof, zijn schadelijk. Een boosdoener voor vooral kinderen, mensen met een luchtwegaandoening en bewoners van gebieden met een hoge concentratie fijnstof. Uitlaatgassen en roet, maar ook pollen, huismijt en rook van een open haard zijn ongezond. Dit is natuurlijk geen reden om niet te ventileren, maar wél een reden om fijnstof bij de bron aan te pakken. Goed ventileren betekent dus ook het goed zuiveren van de lucht.

Werkingsprincipe PureBlueFijnstofproblematiek

PureBlue is het antwoord van Itho Daalderop op de groeiende fijnstofproblematiek. Onderscheidend aan PureBlue is een gepatenteerde en bewezen Virus Free Air techniek waarmee fijnstof maar tevens virussen en bacteriën worden afgevangen. Door elektrostatische filtratie, waarbij geen ozon vrij komt, hecht vuil zich op filters en worden schadelijke deeltjes afgevangen in een speciale collector. Effectief én efficiënt, omdat er in tegenstelling tot filters geen verstopping kan plaatsvinden en deeltjes neerslaan in de ruimte. PureBlue fijnstoffiltratie voorziet woningen en scholen blijvend van gezonde en gezuiverde lucht.

Label en bediening

Met een breed assortiment ventilatiesystemen kunnen we dus voor elke vraag, elke portemonnee en iedere woning of project een optimale oplossing bieden. Of het nu gaat om nieuwbouw of bestaande bouw, om hoogbouw of laagbouw, om systeem C of D en om vraaggestuurd of niet. Itho Daalderop heeft het gehele pakket in huis; van basisventilatie, automatische CO2-zone-ventilatie voor de gehele woning, vraaggestuurde ventilatie in iedere ruimte tot geavanceerde vraaggestuurde ventilatie gebaseerd op centrale luchttoevoer met warmteterugwinning. En met de nieuwe labeling voor ventilatieproducten is men altijd verzekerd van een energiezuinig systeem, waar eenvoudig verschillende bedieningen en sensoren aan gekoppeld kunnen worden, om een nóg beter label te behalen, comfort te verhogen en stappen te maken in verduurzaming.

CVE_vrijstaand_LRBetrouwbaarheid staat hoog in het vaandel; niet voor niets zijn er van de ventilatie-unit CVE al meer dan een miljoen exemplaren verkocht en ondervinden in totaal meer dan 5 miljoen Nederlanders dagelijks de voordelen van de ventilatoren en ventilatiesystemen van Itho Daalderop.

In de praktijk

De Trip aiProject De Trip in Utrecht is een nieuwbouwproject bestaande uit 255 huurappartementen. Door de combinatie van startersappartementen en creatieve bedrijvigheid wordt een mix van stedelijkheid en creatieve hotspot gecreëerd. In dit prestigieuze project is gekozen voor een compacte ventilatie-unit die gebruik maakt van warmteterugwinning. Er wordt zo’n 91% van de warmte van de afvoerlucht overgedragen aan de verse buitenlucht die de woning in wordt geblazen. Hierdoor gaat er veel minder warmte verloren, wordt er bespaard op verwarmingskosten en gaat het wooncomfort omhoog. De toegevoerde verse lucht voelt namelijk bijna hetzelfde als de kamertemperatuur, wat zorgt voor een combinatie van hoog comfort en energiezuinigheid.

Bij De Trip wordt zo’n 91% van de warmte van de afvoerlucht overgedragen aan de verse buitenlucht die de woning in wordt geblazen.
Bij De Trip wordt zo’n 91% van de warmte van de afvoerlucht overgedragen aan de verse buitenlucht die de woning in wordt geblazen.

Tekst en beeld: Itho Daalderop