
Een team van Nederlandse technici heeft een kaskantoor ontwikkeld, dat in haar eigen verwarming, koeling en electriciteit voorziet.
Een team Nederlandse architecten en ingenieurs heeft een ‘eetbaar’ gebouw ontwikkeld dat kantoorfuncties en stadslandbouw met elkaar combineert. Dit ‘kaskantoor’ heeft een dubbele gevel die als kas functioneert. De kas is geschikt voor het verbouwen van gewassen en levert daarnaast verwarming, koeling en electriciteit. Het gebouw vangt ’s zomers warmte in de kas op en slaat die op in de bodem voor gebruik in de winter. Kou uit de lucht wordt ’s winters opgeslagen om de kantoren ’s zomers te koelen. In de elektriciteitsbehoefte wordt voorzien door plantenafval uit de kas te verwerken tot biogas.
IFD
Ook op het dak is plaats voor gewassen; eenderde van het dakoppervlak bestaat uit landbouwgrond. Het kantoor is volledig van hout, gemaakt van mechanisch geassembleerde, demontabele en bio-cyclische componenten met de hoogste milieuclassificatie. Dankzij een betonnen basis kan het gebouw boven op bestaande gebouwen worden geplaatst.
Eerste project
Aayu architecten, DGMR, IMd Raadgevende Ingenieurs en het Agricultural Economics Research Institute (Wageningen Universiteit) ontwikkelden het concept in het kader van een prijsvraag voor flexibele en duurzame gebouwen. De ontwerpers gaan de komende maanden in gesprek met marktpartijen over de realisatie van het eerste Kaskantoor.
Het idee om gewassen te verbouwen in de stad is niet nieuw. Op 6 juni werd op de Zuidas in Amsterdam een moestuin geopend op het dak van het voormalige hoofdkantoor van Vroom en Dreesman. En ook in het buitenland is het een bekend concept: zo beschikt New York tegenwoordig over een dakmoestuin van 10.000 vierkante meter.
Meer foto’s en tekeningen van het project zijn hier te vinden.
Meer berichten
-
Concentrische rookgasafvoer nieuwe standaard
Negen heel goede redenen voor installateurs én woningeigenaren om per direct alleen nog maar concentrische rookgasafvoeren voor hun gasinstallaties te willen. Lees verder →
-
Wie is de beste probleemoplosser bij cv-installaties?
Wat weet je van de meest voorkomende storingen en onderhoudsvraagstukken rondom cv-installaties? Lees verder →
-
PremiumPremium
Passief bouwen: 31 appartementen collectief op 40kW
Twee nieuwe appartementengebouwen van elk 31 eenheden in Den Bosch hebben zo’n lage warmtevraag dat… Lees verder →
-
Premium
Installatietrends: wat gaat 2023 brengen?
Trends en voorspellingen voor 2023. Wat gaat de installatiebranche volgend jaar raken? Lees verder →
-
Premium
Stoken op etensresten: hoe werkt dat?
HR-ketels die afgesteld zijn op laagcalorisch biogas, kunnen stoken op etensresten. Hoe werkt dat met een vergister? Lees verder →
-
Partnerartikel
Bivalente oplossing voor verwarmen en warm tapwater
Hotel Van der Valk Venlo is uitgebreid met 107 kamers. Een bivalente verwarmingsoplossing verwarmt deze… Lees verder →
-
PremiumPremium
Renovatie naar gasloos: nieuwe jas en bodemwarmtepomp
Het was een rigoureuze verbouwing, maar een jaren ’50 woning in Loo heeft de aardgasaansluiting… Lees verder →
-
Premium
Randvoorwaarden grote doorbraak warmtepomp
Ruim baan voor de warmtepomp: dit moet er gebeuren voor een echte doorbraak. Lees verder →
-
PremiumPremium
Software bepaalt juiste warmtepomp-keuze
Hoe DTG met slimme software supersnel warmtepompinstallaties samenstelt. Lees verder →
-
PremiumPremium
Hollandse hybrides: zo gaan we opschalen
De hybride warmtepomp staat dezelfde route te wachten als de HR-ketel in de jaren ’80. Over 4 jaar moet bijna elke ketelvervanging een hybride zijn. Lees verder →