fbpx
Artikel

Kaskantoor voorziet in eigen energie

Een team van Nederlandse technici heeft een kaskantoor ontwikkeld, dat in haar eigen verwarming, koeling en electriciteit voorziet.  

Een team Nederlandse architecten en ingenieurs heeft een ‘eetbaar’ gebouw ontwikkeld dat kantoorfuncties en stadslandbouw met elkaar combineert. Dit ‘kaskantoor’ heeft een dubbele gevel die als kas functioneert. De kas is geschikt voor het verbouwen van gewassen en levert daarnaast verwarming, koeling en electriciteit. Het gebouw vangt ’s zomers warmte in de kas op en slaat die op in de bodem voor gebruik in de winter. Kou uit de lucht wordt ’s winters opgeslagen om de kantoren ’s zomers te koelen. In de elektriciteitsbehoefte wordt voorzien door plantenafval uit de kas te verwerken tot biogas.

 

IFD

Ook op het dak is plaats voor gewassen; eenderde van het dakoppervlak bestaat uit landbouwgrond. Het kantoor is volledig van hout, gemaakt van mechanisch geassembleerde, demontabele en bio-cyclische componenten met de hoogste milieuclassificatie. Dankzij een betonnen basis kan het gebouw boven op bestaande gebouwen worden geplaatst.

 

Eerste project

Aayu architecten, DGMR, IMd Raadgevende Ingenieurs en het Agricultural Economics Research Institute (Wageningen Universiteit) ontwikkelden het concept in het kader van een prijsvraag voor flexibele en duurzame gebouwen. De ontwerpers gaan de komende maanden in gesprek met marktpartijen over de realisatie van het eerste Kaskantoor.

 

Het idee om gewassen te verbouwen in de stad is niet nieuw. Op 6 juni werd op de Zuidas in Amsterdam een moestuin geopend op het dak van het voormalige hoofdkantoor van Vroom en Dreesman. En ook in het buitenland is het een bekend concept: zo beschikt New York tegenwoordig over een dakmoestuin van 10.000 vierkante meter.

 

Meer foto’s en tekeningen van het project zijn hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.