fbpx
Artikel

Door zogeheten hotspots raakte een hotelgebouw van Defensie geïnfecteerd met legionella. Dankzij een inductor met magnetisch veld werden leidingen ontdaan van aanslag en vuil. Bij een routinecontrole werden bij het hotelgebouw in Oirschot legionellabacteriën ontdekt. Uit onderzoek bleek dat er enkele zogeheten hot spots in de waterinstallaties zaten; tijdens de installatie waren de warm- en koudwaterleidingen te dicht bij elkaar gelegd. Het thermisch spoelen werd flink uitgebreid.  Gevolg hiervan was ook was een buitensporige (kalk)afzetting in de leidingen, hetgeen  weer een voedingsbodem vormde voor de bacterie.

 

Waterleiding

Nieuw aanleggen van kilometers waterleiding of chemisch reinigen bleken praktisch gezien geen optie. Ook het toepassen van de ionenwisselaars en/of waterontharders haalden het in zijn ogen niet bij de Bauer Pipejet-techniek die Defensie-gebouwbeheerder Ton Bouma op een beurs opdook.

Bauer Watertechnology is sinds 2009 in Nederland op de markt. “De werking van de electro-magnetische apparatuur is gebaseerd op het aanmaken van zoveel mogelijk zogenaamde nanokristallen.”, vertelt Ad Hamers van Aqua Engineering, het ingenieursbureau dat het product in Nederland vertegenwoordigt. “Het in de inductor opgewekte zeer sterk en pulserend magnetisch veld zorgt ervoor dat het complex van watermoleculen wordt verbroken. De hierdoor vrijgekomen ionen kunnen verbindingen aangaan. Hierdoor ontstaan zgn. nano- of kiemkristallen in het behandelde water, die meegevoerd worden met de waterstroom en zich niet afzetten op wanden, leidingen en installatiecomponenten. Verdere kristallisatie die optreedt in de installatie, bijvoorbeeld door temperatuursverhoging, drukverandering zal plaatsvinden op deze kiemkristallen en geen schade aanrichten.” 

 

Installatie

ins011aqua3.JPGDe concrete installatie bestaat uit een pijpvormige inductor die in de technische ruimte met flensen tussen de waterleiding wordt geplaatst. In Oirschot is dit gebeurd bij de koudwaterleidingen van de drie logeergebouwen en bij de centrale warmwatervoorziening; een ketelhuis, dat een wkk-installatie met 4 stuks 2500 liter boilervaten bevat.  Vanuit het ketelhuis loopt ongeveer twee kilometer aan recirculatieleidingen over het defensieterrein.  Met de inductoren actief constateert de gebouwbeheerder via doorzichtige leidingdelen dat de aanslag in de leidingen loslaat. Belangrijk argument ten opzichte van de alternatieve methoden is voor Defensie echter de onderhoudskosten. “We hoeven alleen maar te controleren op de controle-unit of de spanning in orde is.”

Ad Hamers merkt dat het systeem steeds meer toegepast wordt in sanitaire installaties. “De combinatie onderhoudsvrij, behoud van waterkwaliteit en milieuvriendelijk scoort in deze tijd goed.” De inductoren van Bauer Watertechnology zijn verkrijgbaar vanaf een diameter 32 mm tot 100 mm. Het vermogen dat nodig is voor het magnetisch veld varieert afhankelijk van de installatie tussen de 30 en 70W.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.