fbpx
Artikel

NVKL-plein over wetgeving

De uitreiking van de Koeltrofee, twee lezingenprogramma’s waarin onder meer wordt ingegaan op nieuwe wetgeving rond koudemiddelen en de finale van de Vakkanjer Beroepenwedstrijd; dat zijn de activiteiten op het NVKL-plein op de VSK 2014  

Vooral het lezingenprogramma maakt een beursbezoek extra de moeite waard. Het gebruik van synthetische koudemiddelen wordt immers in de toekomst serieus teruggedrongen. En er komt een verplichte energiekeuring voor gebouwinstallaties.

 

Theater

De NVKL (Nederlandse Vereniging van Koudetechniek en Luchtbehandeling) neemt op de VSK 2014 (3-7 februari Jaarbeurs Utrecht) twee dagdelen in het VSK-theater voor haar rekening. Daar is reden genoeg voor. Want er wordt momenteel wetgeving voorbereid die verstrekkende gevolgen zal hebben voor de sector. Zo is er al een verbod op het gebruik van HCFK’s en wordt het gebruik van HFK’s stapsgewijs teruggedrongen. Deze moeten vervangen worden door natuurlijke middelen, mogelijk ook in bestaande installaties. De komende jaren moeten gebouweigenaren investeren in een nieuwe installatie of de huidige ombouwen. Wat betekent dit? Welke alternatieven zijn er? Hoe kun je ze toepassen? Vragen die aan bod gaan komen in het lezingenprogramma van de NVKL.

 

Energiekeuring

In dit programma is eveneens aandacht voor het thema energiebesparing bij koudetechniek en luchtbehandeling. De Nederlandse overheid bereidt onder de naam EPBD – Energy Performance of Buildings Directive – wetgeving voor, die gebouweigenaren elke 5 jaar verplicht tot een energiekeuring. Deze eis gaat gelden voor alle installaties met een samengesteld vermogen van meer dan 12 kW. Dat levert werk op voor de installateurs, maar hoe kunnen de sector en de gebouweigenaren er samen voor zorgen dat de adviezen die uit zo’n energiekeuring voortkomen ook uitgevoerd worden? Hoe zorgen ze er samen voor dat de energiebesparing technisch en economisch haalbaar is? Op die vragen geven experts tijdens de VSK een antwoord. Dit sluit aan op het plan dat de NVKL momenteel samen met de overheid en een aantal andere partijen uitwerkt om een brede voorlichtingscampagne te starten. De VSK wordt hiermee ook een aantrekkelijke beurs voor doelgroepen als gebouweigenaren, projectontwikkelaars en architecten. Immers, hun belangen worden direct geraakt door de nieuwe wetgeving.

 

Uitreiking Koeltrofee

Vrijdag 7 februari reikt associate professor Carlos Infante Ferreira, bij de TU Delft bezig met koudetechniek en warmtepompen, de Koeltrofee 2014 uit. Deze prestigieuze onderscheiding gaat naar de beste innovatie op het vlak van koeltechnologie.

Deels hebben deze innovaties te maken met de ontwikkelingen rond de inzet van natuurlijke koudemiddelen; deels zijn bedrijven bezig met het terugdringen van het energieverbruik van installaties. De Koeltrofee is een goede graadmeter voor deze innovaties uit de branche.

 

Finale Vakkanjer

Gedurende de hele beursweek strijden jonge, talentvolle monteurs op het NVKL-plein voor de titel Vakkanjer 2014. Voor koudetechniek en luchtbehandeling vinden de Nederlandse finales van de Vakkanjer Beroepenwedstrijden tijdens de VSK plaats. Van maandag tot en met woensdag zijn de jonge monteurs bezig met het installatiewerk; donderdag gaan ze aan de slag met storingen verhelpen en ’s vrijdags doen ze nog een assessment. Daarna wordt de winnaar bekendgemaakt. Deze plaatst zich direct voor de EuroSkills die eind 2014 in Frankrijk plaatsvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.