Ga naar hoofdinhoud

Wandverwarming in historisch pand

Het 200 jaar oude woongebouw van het Drentse landgoed Oldengaerde is het middelpunt van monumentale tuinen, tuinobjecten en een bos. Hoe groots en historisch ook, de verwarming was heel nodig aan vervanging toe; een prachtklus voor installatiebedrijf Dick Sjabbens uit Diever. “Zo’n project doe je maar één keer in je loopbaan, daar krijg je nooit meer de kans voor. Zo bijzonder is het”, vertelt een enthousiaste Arend Sjabbens.

In het pand hangen achttien radiatoren.

“Het gaat hier om flink wat ruimtes; er zijn achttien nageregelde vertrekken. Elk vertrek is weer anders en je bent bezig met een bouwteam in een monument”, zo blikt hij terug. “We hebben er dan ook ruim een jaar aan gewerkt. We zijn begin 2019 begonnen met al het installatiewerk. Vlak voor deze zomer van 2020 is het opgeleverd. Het voorwerk duurde wat langer, maar na groen licht door opdrachtgever en eigenaar Het Drentse Landschap gingen we aan de slag in de mooiste en best bewaard gebleven havezate van Drenthe.”

Keuzes maken

Sjabbens: “Deze grote renovatie was echt nodig. Het pand was echt heel oud, al was er nog wel wat onderhoud gepleegd door de jaren heen. We zijn nu weer op het niveau van een ‘nieuw gebouw in een bestaand gebouw’. De authentieke elementen zijn er natuurlijk allemaal in gebleven. Oldengaerde was daarom voor ons ook wel een heel bijzonder project. Het vroeg om keuzes maken.”

Goudleerbehang

“We kwamen uit op evohome omdat de temperatuur in alle vertrekken apart geregeld moest kunnen worden. Er zijn vertrekken in Oldengaerde waar de temperaturen nooit boven een bepaalde waarde uit mogen komen. Daar zit namelijk nog historisch goudleerbehang op de muren: de heel chique voorloper van papieren behang. Het is kalfsleer dat beschilderd is en daarna bewerkt met een goudkleurige vernis. Behoorlijk kostbaar dus.”

Wandverwarming

Installateur Arend Sjabbens

“Qua warmteafgiftesysteem stelden de monumentale houten vloeren in een aantal kamers ons voor de uitdaging. Daar konden we geen vloerverwarming toepassen en hebben we evohome gekoppeld aan wandverwarming, bestaande uit een Fermacell-gipsvezelplaat waarin de leidingen zijn weggewerkt die de ruimte van warmte gaan voorzien. Daarna worden ze gewoon gestuct of behangen. Dan zie je er niets meer aan. Dus je moet ook de gebruikers ervan doordringen dat ze er niet ooit in gaan boren.

Gevestigde naam

Het goudleerbehang gaat voorlangs, gespannen op een soort jute. Dat is kwetsbaar, daarom mag de temperatuur in die vertrekken niet te hoog oplopen. Ook zit je daar met vragen als: waar mag de thermostaat wel, waar mag ‘ie niet? Hoe moet je hier de bedrading wegwerken? Handig is dan dat evohome draadloos is en dat het bedieningspaneel een optie heeft met een tafelstandaard. Honeywell Home is al jaren een gevestigde naam als het gaat om betrouwbaarheid, ook voor slimme thermostaten en zoneregelings-oplossingen.”

Hoge eisen

Installateur Sjabbens is speciaal opgeleid in de toepassing van evohome en Resideo is in een heel vroeg stadium betrokken geraakt bij het project Oldengaerde. Arend: “Juist dan zijn de belangrijke keuzes te maken: welke materialen kies je, welk systeem kies je? Je hebt authentieke elementen die behouden moeten blijven; je wilt zo goed mogelijk duurzame maatregelen nemen, het moet met lage temperatuur.”

In ruim twintig vertrekken zitten 75 groepen vloerverwarming, wandverwarming en
plafondverwarming.

Arend schetst hoe groot de uitdaging was: “We hebben in de ruim 20 vertrekken van Oldengaerde 75 groepen vloerverwarming, wandverwarming en plafondverwarming. Met behulp van het evohome-systeem combineren we dat in het hele pand met de totaal achttien radiatoren. Het naregelen doen we met een centrale thermostaat in het vertrek zelf, zodat je elk vertrek apart kunt regelen.”

Advies van Resideo

“De combinatie van al die afgiftesystemen en de hoge eisen is ook een belangrijke reden waarom we kozen we voor Resideo, die niet alleen leverancier is, maar ook adviseur. Tekenen en rekenen doen we zelf, maar over de precieze toepassing hebben we advies gekregen. We hebben eerst geïnventariseerd wat we als hoofdregeling gingen gebruiken en wat er allemaal nageregeld moest worden. Aan de hand van dat lijstje wensen zijn we naar Resideo gegaan met de vraag ‘hoe kunnen we dit het beste doen?” Daarmee zijn zij een plan gaan maken – en zo hebben wij het geïnstalleerd. Er hoefde dus niet meermalen een adviseur in het pand van alles op of door te meten. Het adviseren gaat helemaal digitaal.”

“Je moet een goede aanbieder hebben en een goed advies” benadrukt Arend Sjabbens. “Ik schakel veel liever een partij in die heel veel ervaring hiermee heeft, in plaats van ‘de goedkoopste’. Als het later niet goed werkt, dan heb je een uitdaging – en dat willen we niet! Daarom hebben we voor evohome gekozen.”

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

‘Klimaatdoelen uit zicht door kabinetskeuzes’

R290 in warmtepomp: wat betekent dit?

Premium

Gemeenten en Tweede Kamer op ramkoers over ze-zones

Premium

Kerk met bodembronnen

Opnieuw spaghetti

‘Netbeheerkosten kleinverbruik anders berekenen’