fbpx
Blog
Aanbestedingswet zorgt voor vlees op de botten

De nieuwe Aanbestedingswet biedt ruimte voor meer factoren dan enkel de laagste prijs. Goed nieuws voor het innovatieve midden- en kleinbedrijf.

 

Sinds 1 april is de nieuwe Aanbestedingswet van kracht. Dit betekent dat er niet langer meer per definitie zal worden gegund op laagste prijs maar op de economisch meest voordelige inschrijving, afgekort tot EMVI. Door meer factoren (zoals plan van aanpak, planning, risico-analyse, MVO, etc) in het gunningsproces een rol te geven is de verwachting dat de prijs/kwaliteit-verhouding zal verbeteren. Goed nieuws voor bedrijven die verder kijken dan hun neus lang is. Lees hier wat er verandert.

 

Het dwingt enerzijds de aanbestedende partijen om beter na te denken over wat zij naast de prijs belangrijk vinden, anderzijds dienen de inschrijvende partijen beter na te denken over hun toegevoegde waarde. Kortom: EMVI zal een stimulans geven aan de creativiteit en inventiviteit aan alle betrokken partijen in de gehele bouwkolom. De wijze waarop wij gewend zijn om samen te werken en onze partners te selecteren zal drastisch wijzigen.

 

Winkelwagentje

Stel u loopt achter uw karretje door de supermarkt met een boodschappenlijstje in uw hand en de opdracht om van elk product het goedkoopste artikel te kiezen. U hoeft dan niet lang te zoeken en komt er al snel achter dat u vaak door de knieën zult moeten omdat de goedkoopste artikelen meestal onder in het schap liggen. Binnen 10-15 minuten bent u bij de kassa.

 

Plek in het schap

Wanneer u met dat zelfde boodschappenlijstje volgens het “EMVI-principe” door de supermarkt moet gaan zoeken naar niet het goedkoopste artikel maar het artikel met de beste kwaliteit/prijs-verhouding weet ik één ding heel zeker: het zal u meer tijd vergen voordat u bij de kassa bent. De aanbestedende diensten wens ik daarom veel succes met hun zoektocht. En de bedrijven in de bouwkolom die onder in het schap liggen, zorg dat je op basis van je prestatie op aantrekkelijke ooghoogte komt te liggen.

 

Eerlijk vlees op de botten

De Nederlandse aanbestedingswetgeving volgt uit hetgeen we op Europees niveau met elkaar hierover afspreken. In Europa wordt niet gesproken over EMVI maar over most economically advantageous tender afgekort tot MEAT. Ik heb daarom de stille hoop dat de nieuwe aanbestedingswet ook zal zorgen voor wat meer vlees op onze botten. Eerlijk vlees, wel te verstaan. Zonder chemische toevoegingen, groeihormonen of andere rommel, en voor een eerlijke prijs.

 

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.