fbpx
Blog

Het verwarmingsvermogen in een goed geïsoleerde BENG verschilt nogal van dat in traditionele gebouwen. Logisch. Maar toch gaat het vaak mis met de dimensionering van de verwarmingsinstallatie en klampen installateurs zich vast aan vertrouwde berekeningsmethodes. De verwarring wordt compleet als je met een nZEB-tool/PHPP-berekening aan komt zetten. Hoe zit dat? Kennisinstituut KERN heeft recentelijk de ins- en outs voor een adequate verwarmingsinstallatie in BENG-gebouwen voor u op een rij gezet.

Goed geïsoleerde BENG en passiefhuizen volstaan vaak met zo’n 10 tot 12 W/m2 verwarmingsvermogen. Installateurs slaan hier vaak steil van achterover, dit is wel erg karig volgens hen. En de angst dat het niet warm wordt en dan met de vinger naar de verwarmingsinstallateur wordt gewezen is begrijpelijk. Deze angst verdampt gewoonlijk na hun eerste gerealiseerde passiefhuisproject, temperatuur is voor de bewoners daar gewoon “geen issue meer”. Maar tot dat moment helpt hopelijk deze toelichting op de berekeningsmethodieken nZEB-tool/PHPP en de ISSO 51.

Adequate dimensionering verwarmingsvermogen noodzakelijk

Als installateur ben je wettelijk verplicht om overcapaciteit van de verwarmingsinstallatie te voorkomen. En ook in de opkomende trend van zeer energiezuinige renovaties met prestatiegarantie is een juist gedimensioneerde installatie cruciaal. Maar hoe dat moet is nog geen gemeengoed. Het vermogen van verwarmingsinstallaties voor gebouwen wordt met een warmte­-verliesberekening bepaald. Alhoewel het Bouwbesluit adequate dimensionering eist is er geen directe verwijzing naar een norm of berekeningsmethode hiervoor. Het staat je dus als installateur in principe vrij hoe je het afgiftevermogen van de verwarming bepaalt.

Schakels in de NEN-EN 12831-1

Voor woningen en woongebouwen bijvoorbeeld berekenen Nederlandse installateurs de warmtecapaciteit vaak met behulp van de ISSO publicatie 51. Dit is een afgeleide van de NEN-EN 12831-1. Deze norm is in 2017 aangepast om rekening te houden met de veranderende warmtebehoefte in steeds beter geïsoleerde gebouwen. Belangrijke schakels in deze norm voor een bijstelling op de situatie van (zeer) energiezuinige woningen zijn o.a. de variabele ontwerpbuitentemperatuur, de zekerheidsklasse voor verliezen naar de buren en de te reduceren opwarmtoeslag.

Verwarmingsvermogen nauwkeuriger met de nZEB-tool/PHPP

De energiebalansberekening nZEB-tool/PHPP is specifiek ontwikkeld voor zeer energiezuinige gebouwen, passiefhuizen. De PHPP ontstond tijdens wetenschappelijke experimenten in 1989 als eenvoudige Excel-spreadsheet. Sindsdien is deze energiebalansberekening bijgeslepen aan de hand van intensieve monitoring in de praktijk. De pieklast voor verwarming is ook gestaafd aan uitgebreid onderzoek met dynamische berekeningen. Zo is deze tool in staat om de werkelijke energiebehoefte en de pieklast van zeer energiezuinige gebouwen nauwkeurig te voorspellen. De PHPP is inmiddels een wereldwijd gewaardeerd ontwerp-gereedschap. Het is in Nederland verkrijgbaar als nZEB-tool en zeer geschikt voor BENG.

Een integrale kijk op het gebouw als totaal is vereist voor een passend ontwerp van de verwarmingsinstallaties. Als je weet wat je doet kun je ook met de ISSO 51 een juiste dimensionering maken. In een uitvoerige vergelijking zet KERN de verschillen tussen de nZEB-tool en ISSO 51 voor u op een rij.  Bekijk hier de uitgebreide white paper. Deze whitepaper is tot stand gekomen met ondersteuning vanuit de MMIP 3 en 4 regeling van het Ministerie van Economische Zaken en en Klimaat en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Clarence Rose is expert energieneutraal bouwen en docent Kennisinstituut KERN

Over Clarence Rose

Als koploper in energieneutraal bouwen-land is Clarence Rose (1975) sinds 2009 werkzaam als zelfstandig expert in energieneutraal passief bouwen en geeft integraal bouwfysisch advies. Door haar scherpe visie en onstuitbare inzet voor een duurzaam en intelligent bouwend Nederland kwamen diverse innovatieve projecten zoals PassReg en AZEB en inmiddels toonaangevende organisaties, DNA in de bouw en Kennisinstituut KERN, van de grond.
Als voorzitter van Kennisinstituut KERN maakt zij zich sterk voor de verspreiding van wetenschappelijk onderbouwde kennis en praktijkervaringen door experts op het vlak van integraal energieneutraal bouwen.

Bekijk alle berichten van Clarence Rose

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.