fbpx
Blog
Advertenties met tepels en shag

En wij maar denken dat we tegenwoordig taboedoorbrekend zijn.

 

In vroegere tijden, konden we er ook wat van. Rokende monteurs die materialen aanprijzen: het kon gewoon, en gebeurde gewoon. Kijk maar. Vakblad Installatie had in de jaren tachtig al haar eigen nipplegate. Jazeker! Toen wij voor alle jubileumactiviteiten rond 50 jaar Installatie en Sanitair door de archieven gingen grasduinen, kwamen we werkelijk schitterend materiaal tegen. Niet alleen fraaie covers, die u al eerder hier online kon zien, maar vooral prachtige artikelen en dito advertenties. Het ultieme Polygoon-gevoel uit de wederopbouwperiode, de weelde uit jaren zestig en zeventig, de beperkingen van de oliecrisis en de jaren tachtig, en het begin van de duurzaamheidstrend in de jaren negentig. Van fittingen, tot oliekachels, gasboilers en (veel) ketels. Kortom: een reis door de installatietechniek, ondernemerschap en vakbladenhistorie van de oudste onafhankelijke vaktitel in de w-installatiebranche.

 

Advertenties

De advertenties. Oók toen wist de adverteerder het vakblad Installatie te vinden als voornaamste en onafhankelijk A-merk in de installatiebranche. En ook toen was de adverteerder creatief. Soms braaf traditioneel ‘koopt onzer waar’, meestal wervend ‘onovertroffen kwaliteit’, maar soms ook stout en taboedoorbrekend. ‘Sex sells’, zien we vandaag de dag op beurzen. Paaldanseressen op de VSK, dames in latexpakjes met handgereedschappen. Maar troost u: het is niet enkel van deze tijd. In de vroegere jaren konden we er ook wat van. De spruitjeslucht van de jaren vijftig werd in de opvolgende decennia met kracht verdreven. Dat blijkt wel uit de fotoserie. En ook dat is in de tijd te plaatsen.

 

Memorylane

Het liefst zou je ze allemaal herdrukken. Ik heb er vijftig geselecteerd. Maar het hadden er net zo goed honderd kunnen zijn. Een tochtje door memorylane; met tepels, snorren en brillen die nu weer in de mode zijn, dames met permanent dat ik enkel ken uit Dynasty en Miami Vice, en monteurs met shaggies op de lip. Of die Caballero zonder filter; die mijn opa altijd rookte. Veel klikplezier.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 20 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van huis uit, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

1 reactie op “Advertenties met tepels en shag

  1. Ad schreef:

    Nostalgie, heel herkenbare reclame.
    Leuk om weer eens te zien.
    Vr. gr. Ad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.