fbpx
Blog

Autonomie en/of OK CV

Dat een keurmerk als OK CV waarde vertegenwoordigt, staat als een paal boven water. Als ik naar ons eigen bedrijf kijk, vaar ik liever op de autonomie van mijn monteurs.

Autonomie: ‘’De kernkwaliteit autonoom betekent dat u wel uw weg durft te bewandelen zonder dat u al te zeer afhankelijk bent van anderen. U durft op basis van eigen waarneming, inzichten en gedachten beslissingen te nemen. U vertrouwt dusdanig op uw eigen inzichten dat u stappen durft te nemen en lijnen durft uit te zetten die wellicht soms zelf afwijkend zijn’’

Kernkwaliteit monteur

Hierboven een kernkwaliteit waaraan een servicetechnicus aan moet voldoen binnen ons bedrijf.  Sinds de awareness vanuit de media rondom CO-vergiftiging begin ik steeds meer waarde te hechten aan deze kernkwaliteit, die wat mij betreft elke service monteur van niveau 3 dient te bezitten. Punt uit. De eerste servicetechnici zijn inmiddels afgestudeerd onder de OK CV richtlijnen; u weet wel het overal aanbevolen duurzaamheids- en veiligheidswapen van de fabrikanten en brancheorganisaties. De Champions League van service-monteurs. De cursus samenvattend waren het twee dagen met voor de hand liggende theorie met een beperkt stukje praktijk. En dan citeer ik de diverse alumni in ons team.

Stoomcursus

Veel belangstelling informatie OK CVWaren onze cursisten omringd door vakbroeders die vooropleidingen hebben genoten variërend tussen Service Monteur niveau 3 tot aan SCIOS Periodiek Onderhoud Scope 1 en 2? Nee, dat allerminst. De voorstelronde wees uit dat men deel uitmaakte van een –hoe zeg ik dat netjes– ‘bont’ gezelschap. Van tuinman tot verdwaalde timmerman. Slagingspercentage onder de groep was desalniettemin 100%. We kunnen stellen dat de onderwijsinstelling knap werk geleverd heeft in deze twee  dagen. Een tuinman binnen twee lesdagen (om)scholen tot monteur welke periodiek onderhoud uit kan voeren verricht volgens een landelijk geformuleerd kwaliteitslabel. En: hij levert daar nota bene ook nog eens keurig energieadvies. Dat zijn uitdagingen van het kaliber ‘’Wedden Dat’’. U weet wel, dat programma waarmee Rolf Wouters in de jaren 90 van de vorige eeuw furore maakte door spectaculaire zaalweddenschappen af te sluiten.

Marketing versus inhoud

Ik ben licht cynisch. U zult opmerken dat ik de inhoudelijke waarde van het gestelde kwaliteitslabel betwijfel, en dat het eerder een marketingtechnische keuze was om ons als bedrijf hierbij aan te sluiten. Neemt niet weg dat het voor veel collega’s wel inhoudelijk toegevoegde waarde kan hebben, en dat is misschien ook maar goed ook.  Zoals eerder genoemd hecht ik meer waarde aan autonomie, en dat is de voornaamste tip die ik collega’s mee wil geven in hun overweging.

 

Over Pieter van Dijk

Pieter van Dijk (1982) is HBO-bedrijfskundig opgeleid, en daarna onder de vleugels van familiebedrijf Van Dijk Made een echte installatietechneut geworden. Heeft in zijn rol hier volop te maken gehad met de transitie van een traditioneel e- en w-bedrijf naar een moderne, prestatiegerichte dienstverlener. Tegenwoordig werkt hij als als recruiter en technisch begeleider bij Building Jobs, Cooljob, Installatievacaturebank. Pieter is eigengereid, steekt zijn mening niet onder stoelen of banken, en blogt over onderwerpen die hij in zijn dagelijkse praktijk tegenkomt.

Bekijk alle berichten van Pieter van Dijk

10 reacties op “Autonomie en/of OK CV

 1. noël schreef:

  Hoi Pieter. Is het echt serieus? Dat er allerhande lieden waaronder ook een timmerman, tuinman etc. hiervoor in aanmerking komen? Dat ga je niet menen. Dat zou dus echt te schandalig voor woorden zijn….

 2. Pieter van Dijk schreef:

  Hoi Noël. Dit is echt waar. Ondanks dat er vanuit CV OK duidelijke opleidingseisen worden gesteld voor wat betreft mogelijke deelname aan de cursus, wordt dit niet in de praktijk getoetst. Of te wel, men moet bepaalde diploma’s hebben om deel te nemen maar deze hoeven nergens weerlegd te worden.

 3. OK CV schreef:

  Geachte heer Van Dijk,
  We waarderen het zeer dat u de meerwaarde van OK CV onderkent. Voor wat betreft de opleiding voor Energie Service Specialist zijn we er ons ervan bewust dat de kwaliteit op een aantal fronten verbetering nodig heeft. We zijn dan ook druk doende op dit moment hier een verbeterslag in te maken. Uiteraard staan we altijd open voor suggesties.

  • Meurs schreef:

   Bij aanmelding okcv-cursus gewoon je niveau3 diplomas overleggen en anders wegwezen, lijkt me toch niet zo moeilijk. Kwaliteit begint bij selectie aan de deur. Groet G. Meurs

 4. Pieter van Dijk schreef:

  Beste meneer Meurs,
  Dat zou inderdaad een hele goede start zijn!

  @OKCV,
  Betrof het hier een incident? Of wordt de spreekwoordelijke ”selectie aan de deur” niet uitgevoerd? Mijns inziens zijn de opleidingseisen realistisch en zullen zij het kaf van de koren op voorhand scheiden.

  Vr. groet Pieter van Dijk

 5. frank schreef:

  ok cv is een tijdelijk er- of herkenning wie nu het papiertje op zijn sloffen haalt mag dit binnen enkele jaren omruilen voor de functie inspekteur gasgestookte toestellen.
  dan mag die timmerman net als bij de f gassen met zijn kleine brevetje koelinstallatie van 1000 en kw`s doen.
  dus nu instappen loont.

 6. Marc schreef:

  Begrijp ik je goed dat Okcv staat voor het feit dat elk cv geschikt is om na 16 uur luisteren aan cv ketels te mogen komen?

 7. Mark van Eck schreef:

  Uhe…..
  Waarom houden “jullie” installateurs de deur zo gesloten voor anderen?
  Al zou een timmerman bij de (Cv-oké) cursus komen, wat maakt dat uit?
  Als deze timmerman het goed doet (voorkennis) en ook goed aan geleerd wordt en dan met de juiste kennis, materialen en (meet) gereedschap op pad gaat, is er toch niets aan de hand.
  Immers nu gaan de “goede” installateurs ook op pad en dan…..Lees je (ook) hier hoe deze installateurs er een bende van maken….
  Immers timmerd u ook nooit eens iets?
  Laten we nu eens wat ruimer denken….. En stoppen met al die keur merken en anders stickers

  Ik ben benieuwd hoe dit valt.

  Mark.

 8. Pieter van Dijk schreef:

  Hoi Marc,

  Het gaat er om dat aan de opleiding van ”OK-CV” bepaalde vooropleiding eisen worden gesteld. Dit is goed! Echter, moet men dit wel vooraf checken.

  Mijnsinziens is het namelijk onmogelijk om binnen 16 uur een gecertificeerd onderhoudsmonteur te worden. Nu blijkt dat dit toch mogelijk is , wordt er een aap een kunstje geleerd. Zelf heb ik ook niet de illusie dat ik ben 16 uur een timmerman kan worden en een dakkapel kan plaatsen.

  Verder is een timmerman binnen de branche meer dan welkom. Laat hem alleen dan eerst een opleiding tot servicemonteur volgen. Dit is toch niet vreemd?

  Vr. Groet Pieter van Dijk

 9. Mark schreef:

  Hey Peter,

  Zekers, daar heb je een goed punt, niet alles is in die 16 uur te leren.
  Wat ik wil zeggen, laten we openstaan voor anders denken.
  Misschien komt zo onze branche uit het bekende “dalletje” immers we hebben oa een groot te kort aan (goed) personeel.
  Misschien moeten we in de opleiding iets (meer) aan bieden, bijvoorbeeld dat je na je 16 uur eerst nog misschien zoveel uur stage moet lopen met/bij een “erkende” installateur.
  (als bijkt dat je vooropleiding niet toe rijkend is)

  Wel zeg ik eerlijk, een opleiding en niet weer iets erbij
  Er zou ook een vertegenwoordigende instantie voor de installateur moeten zijn. Hoevel zijn er nu…..?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.