fbpx
Blog
Bedrijfsverlies is verrekenbaar

Het verlies van het ene jaar is te verrekenen met de winst van een eerder jaar. De keuzemogelijkheid voor deze crisismaatregel moet de ondernemer wel vóór 31 december 2012 maken.

 

Volgens gezaghebbende economen (jazeker, die zijn er ook nog) hebben we de ‘double dip’ achter ons gelaten. Anders gezegd: Nederland is door de tweede recessie in korte tijd. Maar, zo zeggen weer andere economen, juich niet, want de ‘triple dip’ staat voor de deur. Zo noemt de ING het onwaarschijnlijk dat de binnenlandse vraag in ons land op korte termijn flink zal aantrekken.

 

Negatieve stemming

Dit laatste sluit aan bij de stemming in het MKB en in de bouwbranche in het bijzonder. Ik heb nog nooit, en ik loop echt al wat jaren mee, zo’n collectieve negatieve stemming bij ondernemers meegemaakt. En is dit vreemd? Nee, natuurlijk niet. Als ondernemer onderga je de zoveelste crisis die alweer veroorzaakt is door zaken waarop je geen enkele invloed hebt. Eigenlijk probeert iedereen zo lang mogelijk het hoofd boven water te houden. Maar dat veel ondernemers in de bouw- en aanverwante branches inmiddels (al jaren) in de rode cijfers zitten is een feit.

 

Verrekenen

Gelukkig is het wel mogelijk om verlies van het ene jaar te verrekenen met de winst van een ander jaar. Op die manier kan in ieder geval nog een deel van de in het verleden betaalde belasting worden terugontvangen. Helaas gelden hiervoor wel, hoe kan het ook anders, beperkende voorwaarden. Volgens de hoofdregel mag de terugwenteling (‘carry back’) van een verlies maar één jaar terug. Hierdoor is een verlies van (bijvoorbeeld) 2011 slechts te verrekenen met de winst van 2010, terwijl de ‘vette’ jaren, met veel winst, daarvóór liggen. De wetgever heeft dit langer geleden gelukkig ook al ingezien. Daarom geldt voor de jaren 2009 tot en met 2011 een tijdelijke crisismaatregel. Hierdoor is het mogelijk om een verliesjaar te verrekenen met de winst uit de drie (!) voorgaande jaren. Een verlies van 2009 kon dan verrekend worden met de winst van 2006.

 

Keerzijde én tip

De keerzijde is wel dat de verrekeningsmogelijkheid naar toekomstige jaren (‘carry forward’) wordt verkort van negen naar zes jaren. Om gebruik te maken van deze crisismaatregel moest u daarvoor kiezen in de aangifte. Maar wat nu als u door een ‘fout’ niet heeft gekozen voor deze regeling of als u wilt terugkomen op uw eerdere keuze? Dan heb ik voor u een tip. De Belastingdienst biedt u een extra keuzemogelijkheid tot uiterlijk 31 december 2012. U kunt zelfs nog terugkomen op uw keuze als de aanslag vennootschapsbelasting inmiddels definitief vaststaat. Uw verzoek moet wel uiterlijk op 31 december 2012 bij de Belastingdienst binnen zijn. Overleg daarom met uw adviseur wat in uw geval de beste keuze is.

 

Over Frank Kerkhof

Frank Kerkhof is fiscaal adviseur bij Alfa Accountants, en komt veel over de vloer bij mkb-bedrijven in de bouw en installatiewereld. Frank blogt over belasting-, boekhoud- en andere ondernemerszaken, reageert op wetgeving, maar deelt ook leuke cases en sappige anekdotes.

Bekijk alle berichten van Frank Kerkhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.