fbpx
Blog

Denk jij dat er nooit meer een crisis komt? Droom lekker verder. Maar dan ben je straks wel te laat met het nemen van de juiste maatregelen. Want dat moet je juist nú doen. Hoe lastig dat nu ook lijkt. Ik geef je vier tips.

1. Ontslag

Het lijkt tegenstrijdig. Maar dit is hét moment om afscheid te nemen van die ene medewerker die het eigenlijk altijd verkloot. Omdat het zo druk is, kun je hem eigenlijk niet missen en stel je dat moment telkens uit. Maar zo’n ontslagvergoeding kun je nu gemakkelijk betalen. En zo’n werknemer vindt ook snel weer ergens anders een nieuwe baan. Als het economisch minder gaat, kom je veel minder eenvoudig van hem af. Dus nu afscheid nemen! Daar heb je straks, maar ook nu al direct profijt van.

2. Stop met die ene klant

Datzelfde geldt voor je klanten. Er zit altijd wel een opdrachtgever tussen waar altijd gedoe mee is. En waarbij de marges meestal ook tegenvallen. Stop met die klant! En richt je op klanten die jou wel energie geven.

3. Investeer in kennis

Scholing is ook zo’n aandachtspunt. Investeer nu in de scholing van je personeel. Ook al kun je ze op de werkvloer bijna niet missen, doe het toch. Het is goed voor de motivatie van je werknemers, maar het zorgt er ook voor dat je bij een volgende crisis up tot date bent. Je hebt er dan ook de middelen niet meer voor.

4. Goedkoper werken

Datzelfde geldt voor het investeren in bijvoorbeeld efficiency of prefab-oplossingen. Het zorgt ervoor dat je bij een volgende recessie goedkoper kan werken. Een klant van ons besloot onlangs om juist nu te investeren in nieuwbouw. Ja, de bouwkosten zijn hoog. ‘Maar wat kost het ons als we het nu niet doen?’ was het tegenargument. Nu investeren betekent straks bijvoorbeeld een betere routing binnen het bedrijf. Een bedrijf dat dan klaar is voor de toekomst. Ook een investering die je in crisistijd niet meer doet.

Met bovenstaande maatregelen werk je niet direct aan het resultaat van vandaag. Maar aan het resultaat van morgen… Een nieuwe crisis lijkt nog ver weg, maar ik raad je aan om op tijd voor te sorteren!

Stefan van Maasakkers is accountant en vennoot bij accountants- en advieskantoor Rühl Haegens Molenaar, met kantoren in Uden en Venray

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur bij Bol Adviseurs. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

1 reactie op “Ben jij al klaar voor de crisis? 4 Tips!

  1. Floris schreef:

    Tip 5
    Ontsla alle adviseurs, accountants, fiscalisten etcetc die je ooit hebt ingehuurd en die je nu als ondernemer de kop gek lullen en dikke declaraties sturen! Neem een degelijke, trouwe, vaderlijke dorpsboekhouder. En gebruik met hem je boerenverstand, bel zelf de fiscus als je er niet uitkomt en laat dat niet aan graaiende consultants/accountants etcetc over. Deed ik met 7 BV’s en een hele vracht aan declaraties van “gerenommeerde” kantoren…. Van enkele tonnen aan advieskosten naar een zeer redelijk en behapbaar bedrag van nog geen 40K. Reactie van een ambtenaar bij de fiscus: ‘we mogen het niet zeggen, maar we zien telkens weer dat ondernemers die dit doen er enorm wel bij varen….” Eigenlijk moet deze tip 5 tip 1 zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.