fbpx
Blog

Bij nieuwe vormen van ondernemen horen nieuwe vrienden.
Dat was de strekking van de voorstelling ‘Nieuwe vrienden’ die ik maandag 30 maart zag in de schouwburg van Nieuwegein. Bram van Diest, al 40 jaar directeur van zijn eigen installatiebedrijf, voelt de zaak uit zijn handen glippen. Zijn dochter en jonge medewerker willen wel veranderen, maar dat is niets voor Bram. “Ik doe het al 40 jaar zo!” Gelukkig ziet Bram tijdig het licht (onder andere dankzij een droom waarin zijn jongste medewerker rondspookt met een google glass op zijn neus) en wordt het bedrijf gered van de ondergang.

Geen sprookje

Een happy end dus, maar voor veel (installatie)bedrijven is het al te laat voor zo’n mooi sprookje. Omdat ze blijven hangen in oude, verwaterde en weinig toevoegende ‘vriendschappen’. Zaak dus voor de overgebleven installatiebedrijven om mee te bewegen met de veranderende tijd, keuzes te maken, nieuwe vrienden (samenwerkingspartners) te zoeken, en ook maar eens aan het ontvrienden te slaan. En dat betekent onzekerheid, loslaten en wellicht een paar mislukkingen voordat er iets wél lukt. Spannend? Jep. Noodzakelijk? Jazeker!

Eyeopener

nieuwevrienden3De voorstelling Nieuwe Vrienden, geïnitieerd door OTIB en bedacht en uitgevoerd door theatergroep Plezant, is confronterend, soms ontroerend, grappig maar vooral een manier om na te denken over veranderend ondernemerschap en de keuzes en veranderingen in denkwijze die dat vraagt. Een eyeopener, of misschien een bevestiging van wat u als installateur al lang weet. Zelfs als niet-installateur zette de voorstelling mij aan het denken: Ga ik wel met mijn tijd mee? Moet ik veranderen? Sta ik wel voldoende open voor nieuwe kansen?

Net echt

Als installateur kunt u de voorstelling nog zien op twee locaties, de rest van de voorstellingen zit vol. Maar er komt een vervolg: Nieuwe Vrienden Ontdekken en daarna Nieuwe Vrienden Maken. Hoe dat vervolg er precies uitziet weet ik niet, maar ik stel me zo voor dat we gaan snuffelen aan, kennismaken met en wandelen langs nieuwe wegen. De tijd van de vanzelfsprekendheid van oude vrienden is voorbij. Installerend ondernemen; het lijkt bijna op het echte leven. En net als bij vrienden zoeken, maken en onderhouden in het echte leven doorspekt van werkwoorden, en dus vol dynamiek!

Over Margriet Brus

Margriet Brus (1983) is sinds 2015 redacteur van deze site en Installatie en Sanitair. Studeerde Nederlandse Taal en Cultuur en werkt sinds 2012 voor Eisma Bouwmedia. Schrijft het liefst over trends en ontwikkelingen in de sector en kijkt met verwonderde blik naar alles en iedereen. Heeft een voorliefde voor twitter. Vrije tijd wordt gevuld met hardlopen, squashen, lezen en reizen.

Bekijk alle berichten van Margriet Brus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.