fbpx
Blog

Bijltjesdag

Bijltjesdag

Van armoede ben ik gestopt met het invullen van de Stemwijzer. Kruimelwerk. Het land moet door de crisis geloodst worden. Iets wat wij al jaren aan het doen zijn.

 

Met het zand van het strand nog tussen de tenen is de laatste regio van Nederland weer op de bouwplaats te vinden. Hier in het zuiden zit echter de 2de werkweek er alweer op. Gebruind van buiten en fris in de kop kunnen we als bouwend en installerend Nederland weer gaan met de banaan.  Of toch niet? Kijkend en luisterend naar het eerste verkiezingsdebat op tv begon de twijfel bij mij toe te slaan.

 

Niksdoen

Het eerste verkiezingsdebat ging enkel over verdeling van de kruimels. ‘De Heren’ die het brood verdelen schitterden door afwezigheid en voelde zich kennelijk te groot voor dit gekeuvel. Tekenend voor deze tijdgeest is dat we onze oren laten hangen naar wat campagnestrategen en spindokters ons vertellen: wegblijven levert stemmen op. In de NL-politiek wordt  hierdoor het niksdoen tot kunst verheven.

 

Bijltjesdag

Zo anders gaat het in de bouw- en installatiebedrijven. Hier betekent niksdoen namelijk het begin van het einde. Hing het zwaard van Damocles de afgelopen tijd nog dreigend boven het hoofd van onze branche, is nu de tijd aangebroken dat een groot aantal bedrijven het loodje (zullen) leggen. Bijltjesdag is begonnen. Of Dominoday, wat u wilt. Steen voor steen zullen van oorsprong gezonde bedrijven omvallen.

 

Winkelopenstelling op zondag

De gezaaide twijfel door het grote politieke niksdoen bracht me naar www.stemwijzer.nl . Bij vraag 21 van de 30, “Of de belasting op vlees moet worden verhoogd?”, ben ik van armoede gestopt. Hiervoor heb ik al uitgebreid stilgestaan bij vragen over het sluiten van coffeeshops, winkelopenstelling op zondag en de stop op bouw van nieuwe moskeeën.

 

Door crisis loodsen

Gaat het hier nou werkelijk om? Zijn de antwoorden op deze vragen bepalend voor wie mijn stem krijgt?

Ik heb een idee en sluit me als kiezer aan in de rij niksdoeners.  Ik  heb 12 september geen tijd om te stemmen. Nee, die dag ben samen met al mijn medewerkers veel te druk met ons  bedrijf door de crisis te loodsen. Hierin zijn we zeer bedreven omdat we dit al enkele jaren dag in dag uit moeten doen. Dát is pas een hele kunst.

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

1 reactie op “Bijltjesdag

  1. Michel Schellekens schreef:

    Hallo Marc,

    Ik begrijp je frustratie, en het zit je hoog, zie ik. Want als jij besluit tot “niks doen”, dan is er iets mis. Stop echter met stemwijzer want iedereen komt bij een partij uit waar men niet op wil stemmen.
    Wereldproblemen als coffeshops, zondagsrust en moskeeen zijn er enkel voor extreme politici die normaal geen stemmen zouden krijgen en nu dingen belangrijk maken die niet belangrijk zijn.
    Dus ik vraag je toch te gaan stemmen maar niet op extreme partijen zoals SP of PVV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.