fbpx
Blog
warme douche

Warmwater bepaalt steeds vaker de keuze van de cv-ketel, waarbij de verwarming niet de aandacht krijgt die het verdient. Het gevolg kan dan zijn dat er een cv-ketel wordt gekozen die te veel capaciteit levert voor de installatie, en dat vinden de meeste cv-ketels heel vervelend. Hierover later meer als ik het met jullie ga hebben over systeemtrainingen. In deze blog neem ik jullie mee in de wereld van de grote warmwaterbereiders.

Mijmeren

Marius Valk cwh120300Het is zondagmorgen rond half acht en het is nog doodstil bij ons in het dorp. De radio staat zacht, en onder het genot van een kop koffie neem ik in gedachten nog even de afgelopen werkweek door. Bij de training van de CWH warmwaterbereiders, dat zijn toestellen met een inhoud van 200 of 300 liter en een vermogen van 30 t/m 120 kW, laat ik de gebeurtenissen van die training nog even de revue passeren.

Onderhoud aan toestellen

Nadat ik in de training CWH HR warmwaterbereiders de werking en de onderdelen had uitgelegd, kwam het onderdeel onderhoud aan de orde. De groep had nog geen onderhoud uitgevoerd, en wilde daarom eerst een training volgen om goed beslagen ten ijs te komen, voor ze er aan zouden beginnen. Ik juich dat natuurlijk toe omdat het onderhoud aan HR warmwaterbereiders vaak wordt onderschat.

Andere koek

Marius Valk magnetietHet is geen cv-ketel waarbij het gebruik redelijk voorspelbaar is omdat het gebruik voor verwarmen seizoen gebonden is. Bij warmwaterbereiders ligt dit iets anders. Als het toestel bijvoorbeeld in gebruik is voor een verzorgingshuis, wordt het vele malen meer belast dan een toestel voor pak hem beet een sportvereniging. Het onderhoud moet bij de één dan ook vaker uitgevoerd worden dan bij de ander. De vervuiling bij HR warmwaterbereider komt door het condenswater, kalkafzetting, en zelfs magnetiet. Opgelet dus. De frequentie van onderhoud is afhankelijk van het gebruik, en dat wordt meestal na de eerste onderhoudsbeurt wel duidelijk.

Legionella en recirculatieleiding

Marius Valk geimplodeerdWat ook heel belangrijk is voor warmwaterbereiders met een voorraad, is het voorkomen van legionella, en het juist toepassen van recirculatieleidingen. Mijn ervaring heeft mij geleerd dat het bij de berekening, de aanleg, en het gebruik vaak onvoldoende of zelfs domweg fout gaat. In de training besteed ik hier ruim aandacht aan. Wat ook vaak wordt vergeten is de toepassing van een tankbeluchter, die voorkomt dat het vat kan imploderen als het toestel wordt afgetapt. Wij beschikken in de praktijkruimte ook over een werkende CWH warmwaterbereider om vertrouwd te raken met de bediening en afstelling.

Warm water puur genieten

Langzamerhand begeef ik mij naar de badkamer voor een sprong onder de douche. Terwijl ik geniet van de straal warmwater stel ik mijzelf de vraag of er gebruikers zijn die zich afvragen wat er moet gebeuren voordat er warmwater uit de douchekop komt met de juiste temperatuur. Zolang het er is zal niemand zich druk maken wat er aan vooraf gaat. En zo hoort het ook.

Ik zou graag van willen weten wat jullie ervaringen zijn met warmwaterbereiders met een voorraad, en wat de praktijk jullie leert over aanleg en onderhoud. Ik hoor van jullie.

Over Marius Valk

Marius Valk (1956) was zelf installateur, en is nu vanaf 2005 technisch instructeur bij cv-ketelfabrikant Remeha in Apeldoorn. In deze functie krijgt hij jaarlijks honderden installateurs over de vloer voor scholing en training. In zijn blog deelt hij zijn ervaringen in het contact met installateurs; zaken die hem opvallen en persoonlijk raken, veel voorkomende technische details, of ontmoetingen die te denken geven. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de fiets en op de tennisbaan.

Bekijk alle berichten van Marius Valk

1 reactie op “De onderschatte warmwaterbereider

  1. Vroegere D J uit het noorden schreef:

    Ja mari kennis maakt macht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.