fbpx
Blog

Zomaar een zin waar ik normaliter niet zoveel aandacht aan schenk en toch laat het me ditmaal niet los. De betekenis van een zin is namelijk afhankelijk van degene die hem uitspreekt, het moment, de context, de gesprekspartner, de intentie, etc, etc. Waarom blijft deze zin nu wel in mijn hoofd zitten? Deze zin werd namelijk afgelopen week twee keer uitgesproken in gesprekken die ik, onafhankelijk van elkaar, had met directieleden van een top-5 installatiebedrijf en top-3 bouwbedrijf.

Focus

Wanneer je daarnaast in de Cobouw van 18-11-15 op de voorpagina leest “Dreigend tekort aan grote bouwconcerns”, dan zie je dat er een andere wind waait in de directiekamers van bouwend en installerend Nederland. Men stuurt niet meer op prijs maar op risico. Op basis van een aantal vooraf bepaalde indicatoren worden projecten gewogen op complexiteit, omvang, risico en beschikbare competenties. Hierop wordt bepaald of men wel of geen bieding uit gaat brengen. Kortom: er vindt focus plaats. We doen alleen mee wanneer er zicht is op rendement. Zo niet dan bedanken we vriendelijk voor de geboden kans.

nee zeggen 3De kunst van nee zeggen

Dit is even wennen voor zowel degene die ‘het nee’ moet aanhoren als degene die ‘het nee’ moet uitspreken. Dus om het bedrijfsrendement te verhogen moeten we enkel op de juiste momenten ‘nee’ leren zeggen. De bedrijven die de kunst van het ‘nee’ zeggen het best beheersen hebben het hoogste rendement. Hoe simpel kan het zijn.

Tips

Wanneer je uit een periode komt dat je als bedrijf elke marktvraag met ‘ja’ beantwoorde, is het even wennen om nu soms (en steeds vaker) ‘nee’ te moeten zeggen. Maar het went snel. Omdat ‘nee’ zeggen best wel moeilijk is, wordt dit op de basisschool aan onze kinderen geleerd. Hierbij enkele tips:

  • Zorg dat je weet wat je wilt
  • Draai er niet om heen
  • Hou vol
  • Geef zo nodig een toelichting en wijk daar niet van af.
  • Verstop je handen niet
  • Kijk de ander aan

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.