fbpx
Blog
De pot op met je reclame!

Over tv-commercials in onze branche. Een dag uit het leven van een toilet, nagesynchroniseerde loodgieters, of klappertanden onder een koude douche.

 

Het vak van reclamemaker is er voor om te verrassen, te informeren, te verbazen, soms te shockeren, maar bovenal: aan te zetten tot koop of bewustwording. En daarvoor gaan soms de registers en portemonnees open. Een mooie commercial mag gezien worden, kan zelfs een Youtube-knaller of klassieker worden. Ook reclame maken is -net als stukjes schrijven of installeren- een ambacht, waarbij mijn persoonlijk voorkeur niet uitgaat naar de commercial die opvalt omdat deze irritant is. Hoyhoy, Roy Donders, en dat soort werk. Deze zogenaamde installateur: nog nooit in Nederland gezien; met zijn propere tuinbroek, smetteloze kluskoffer, geföhnde scheiding, nasynchronisatie en knipsvingers. Maar soms gaat functie boven vorm. Ook prima.

 

Welke boodschap?

In installatieland is beleving tegenwoordig het sleutelwoord. Daarover eerder deze blog. Producten met een laag interessegebied bij de (consumenten)doelgroep moeten het simpelweg niet van de technische specs hebben. Prijs of beleving it is. Dus focus op comfort, besparing, image en beleving. Voorbeelden te over (klik op de links voor de filmpjes).

 

Voorbeelden van reclames

Een optie is op het bedieningsgemak te focussen, of op energiebesparing, of op bijzondere gadgets. Andere optie is te benadrukken wat een product of toestel nu concreet voor een consument levert. Een warm huis, een lekkere douche, of een schone onderzijde. Een andere strategische keus is de keiharde cashback, een prijsprikkel die -hoewel van alle tijden- nu ook op veel fronten in de markt zichtbaar en ook effectief is. Of ontzorging; geen gedoe voor een vast bedrag. Zo zie je dat verschillende doelstellingen tot verschillende benaderingen leiden, en verschillende spotjes. Ieder zijn ding, ieder zijn smaak.

 

Een dag uit het leven

Hieronder een creatieve reclame van een bekende keramiekfabrikant die ik deze week tegen kwam. Ik heb hem nog niet op de Nederlandse buis gezien, maar ik kan het mis hebben. Hierin alle facetten (en generaties) van het toilet- en badkamergebruik in één camerastandpunt. Feitelijk gaat het om dat porseleinen ding aan de wand. Ik denk dat iedereen zich ergens in dit verhaal herkent, en dat vind ik knap van de makers.

 

 

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 20 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van huis uit, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.