fbpx
Blog
Doucheplassen

Het onconventionele doucheplassen staat weer op de agenda. Dankzij de Drentse wethouder Bert Wassink, de eerste bestuurder die met zijn doucherituelen de landelijke media haalt.

 

De douche en het toilet zijn de grootste waterverbruikers in een gemiddeld huishouden. Van de 120 liter die per persoon per dag gebruikt wordt is 49 liter douchewater (1995:38 liter), 34 liter toiletspoelingen (1995: 42 liter). De wasmachine neemt 14 liter voor haar rekening. Dat zeggen cijfers van Vewin, de vereniging van waterbedrijven.

 

De boodschap

Besparen op waterverbruik en de energierekening kan op verschillende manieren. Ik heb wel eens geopperd om voortaan op kantoor de ‘boodschappen’ te doen, en te douchen bij mijn sportclub. Dat zie ik dan wel op de energierekening thuis, maar het verbruiksprobleem verplaats ik.  Wel ga ik dan meer sporten. De installatiebranche biedt echter mooie producten en technieken voor een bronaanpak van besparing. En de bronaanpak is de beste.

 

Toen was er Bert Wassink

Gelukkig zijn er lichtpunten zoals Bert Wassink, wethouder in de Drentse gemeente Aa en Hunze. De beste man oppert in zijn nieuwjaarsspeech voor Duurzaam Aa en Hunze serieus om uit het oogpunt van duurzaamheid voortaan maar te plassen onder de douche. Nou zal zijn speech hopelijk een kwinkslag bevatten, en als het bedoeld is om dit onderwerp of zijn gemeente op de agenda te zetten, dan is het gelukt. Maar is dít nu de duurzaamheid waar zijn burgers en bedrijfsleven op zitten te wachten?

 

Verwarming grootverbruiker

Van het totale energieverbruik in Nederland is 55 procent toe te schrijven aan verwarming, zelfs 75 procent aan verwarming en warmwater (gasverbruik), aldus CBS/ECN cijfers. Is er misschien een installateur, fabrikant, samenwerkingsverband of ander op duurzaamheid gerichte partij die deze bestuurder kan uitleggen dat met simpele goede woningisolatie, het vervangen van oude cv-ketels, het plaatsen van dubbel glas en vooral het streetwise maken van particulieren en bedrijven méér besparing te behalen is dan het vakkundig bewateren van de eigen douchevloer? Véél meer. De helft van de huishoudens in Nederland heeft nog geeneens een klokthermostaat. En wie bedient deze met het oog op besparing? Het aanlaten van de verlichting (drie procent van verbruik) levert meer heibel op met vrouwlief, dan de ketel tijdens de vakantie laten loeien.

 

Prakken

Al die kleine vormen van besparing levert het lokale bedrijfsleven in Aa en Hunze bovendien een dot omzet op, en dat moet een wethouder toch aanspreken? Water besparen kan met waterbesparende douches, toiletten met spoelingen van 3 in plaats van 6 liter. Waterloze urinoirs. Of de douche-wc wellicht? Er zijn legio meer mogelijkheden dan het verzuren van het voegsel van je douchevloer.

 

Straks staan ze in Drenthe ook nog een grote boodschap door het doucherooster te prakken, en wassen ze hun kleding niet meer. Weer 14 liter bespaard, maar ik sidder bij de gedachte.

 

ps. Ik ga op deze plek niet zeggen of ik wel of geen ‘Wassinkjes’ doe. Wel heb ik een klokthermostaat

 

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

2 reacties op “Doucheplassen, waarom zou ik?

 1. Cor schreef:

  Is het niet zo dat we vergeten zijn dat urine een goede beschermer is tegen schimmels en infecties?
  Mits je gezond bent en het uit eigen lichaam is.
  Vraag maar aan artsen in de armere landen wat wordt geadviseerd bij het trappen op een zee-egel, trappen op een cactus met blote voet enz.
  Het is een non issue in die landen, er is voor vele zelfs niets beters.
  Alleen wij, die reeds lang het contakt natuur kwijt zijn, willen er graag mee scoren, staat netjes en dat willen we zo graag lijken.
  En dat is, bij deze, weer eens gelukt.
  Proficiat, bij deze.
  Cor

 2. Germany Soccer Jersey Adidas Home White Boateng # 20 schreef:

  WOW! Awesome and well deserved.
  Germany Soccer Jersey Adidas Home White Boateng # 20 http://greatwhiteconstruction.com/cgi-bin/qrcch.asp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.