fbpx
Blog
Duurzaam genoeg

De collectieve aandacht binnen onze branche is de afgelopen kwart eeuw bijna volledig gericht geweest op duurzaamheid. What’s next?

 

Enkel door verschillende verschrikkelijke incidenten (1999 in Bovenkaspel  32 doden,  2000 in Enschede  23 doden en 2001 Volendam 14 doden) heeft onze vakkennis ook op het gebied van legionella- en brandbestrijding een extra impuls gekregen. Waar gaan we als installatiebranche ons de komen 25 jaar op richten? Wellicht een vraag waar je, in een tijd waar vele bedrijven enkel in de overlevingsmode staan, niet elke dag bij stil staat. Maar toch.

 

Duurzaamheidsmoeheid

Ik zelf ben een beetje duurzaam moe en toe aan iets nieuws.  Begrijp me goed; ik wil niet terug, maar ik denk dat we qua oplossingen wel hebben laten zien wat er technisch allemaal mogelijk is, en in de toekomst nog zal zijn. De stappen die we gemaakt hebben met het efficiënt omgaan met fossiele brandstoffen en maximaal gebruik  maken van omgevingsenergie voor de verwarming, koeling, ventilatie van onze gebouwen zijn aanzienlijk.

 

Gebouw versus mens

We hebben ons hierbij voornamelijk gefocust op het duurzaam opwekken van het benodigde installatievermogen. Veel minder aandacht hebben we hierdoor kunnen besteden aan de effectiviteit van al dat duurzaam opgewekte vermogen. We zijn daarnaast teveel bezig geweest met de gebouwde omgeving en veel te weinig met de mensen die zich in deze gebouwen bevinden.

 

Nieuwe focus

De komende 25 jaar ga ik mijn denkkracht en creativiteit niet alleen richten op de bron maar ook op de andere 2 delen van ons mooie vak: het transport en de afgifte van al dat duurzaam opgewekte vermogen. Wanneer we het transport en de afgifte fijnmaziger gaan vertakken binnen onze gebouwen stelt ons dit in staat om deze gebouwen flexibeler te maken. Daarnaast kunnen we hierdoor ook beter inspelen op de individuele behoefte  van ieder mens die in deze gebouwen woont,  werkt en verblijft. 

 

Een voorbeeld

Ik neem als voorbeeld een kantoor. Stel dat wij kantoren niet meer per ruimte, maar per werkplek kunnen klimatiseren. Wat levert dit dan op?

De kosten van een m2 kantoor per jaar verhouden zich globaal alsvolgt :

-20 euro energie/m2  per jaar

-200 euro huur/m2 per jaar 

-2000 euro loon / m2 per jaar

 

Wanneer wij als branche de oogkleppen van ons huidig duurzaamheidsdenken verwijderen en installaties maken die zorgen dat iedere medewerker op elke werkplek een persoonlijk klimaat kan creëren dan geeft dit een effect dat 100x sterker is dan wanneer we ons enkel concentreren  op het energieverbruik per m2

 

Menselijke effectiviteit vergroten

Vele organisaties zijn aan het reorganiseren dus  het werk zal door minder mensen moeten worden verricht. Wanneer deze mensen in een prettige omgeving werken waar zij zelf de gewenste omstandigheden kunnen creëren presteren zij beter en meer. Dus ook voor deze maatschappelijke uitdaging kunnen wij als installatiebranche oplossingen bieden.

 

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.