fbpx
Blog

Familiebedrijven zijn de meest geweldige bedrijven die er zijn. De passie, betrokkenheid en loyaliteit zijn vaak sterk voelbaar. Toch kan juist het familieaspect ook een zwakte zijn van een bedrijf. Ik zal uitleggen waarom.

Communicatie

Als het familiebedrijf groeit, wordt de samenwerking tussen de familieleden complexer en de communicatie steeds belangrijker. Een gebrekkige communicatie kan een grote valkuil zijn voor het succes van het bedrijf. Het kan zelfs de ondergang betekenen. Door de familieband spelen emoties een grote rol in het familiebedrijf. Dit heeft vaak zijn weerslag op hoe er wordt gecommuniceerd. Veel zaken worden niet met elkaar gedeeld, meestal uit angst voor een conflict. Wanneer je zaken niet uitspreekt, bestaat het gevaar dat de bom vroeg of laat barst, wat destructieve gevolgen kan hebben voor zowel de familieband als het bedrijf.

ruzieEmoties managen

Veel familiale ondernemers ervaren de emoties die altijd spelen in het familiebedrijf als lastig. Ze kunnen hun emoties niet onder controle houden waardoor ze regelmatig uit hun slof schieten of ze onderdrukken hun emoties waardoor deze er vroeg of laat nog heftiger uitkomen. Herkenbaar? Ter geruststelling: je bent echt niet de enige. En gelukkig kan het ook anders. Het leiden van een succesvol familiebedrijf betekent vaak leiding geven aan veranderingen waarbij je jouw emoties goed dient te managen. Dit aspect is doorslaggevend om je familiebedrijf succesvol te laten zijn en de emoties niet de overhand te laten krijgen.

Hoe kan je je eigen emoties managen?

  1. Herken de emotie en benoem die voor jezelf.
  2. Erken de emotie: wat is de aanleiding?
  3. Hanteer de emotie: de emotie bestaat uit gevoel, gedachten en gedrag. Wat zijn jouw gedachten bij de emotie die je voelt? En zijn deze gedachten reëel? Met andere woorden is het waar?
  4. Deel je emotie. Een ander weet vaak niet waar jouw emotie vandaan komt. Wanneer je hierover praat en de aanleiding aangeeft, komt er ook eerder begrip voor en kan je het zelf loslaten.

Wanneer je de emoties in het familiebedrijf goed weet te managen, kun je van een valkuil een enorme kracht maken!

Over Carola de Ruijter

Carola de Ruijter (1972) leidt samen met haar zus een familiebedrijf FamilieZaken. Door een stevig fundament met jarenlange kennis en ervaring met het familiebedrijf, hebben zij hun krachten gebundeld en coachen en trainen zij exclusief familiale ondernemers zodat zij de beste versie van zichzelf worden. Meester in het managen van emoties. Waarom? Familiebedrijven hebben een ijzersterke overlevingsdrang maar worden regelmatig zwaar op de proef gesteld door botsende belangen tussen de familie en het bedrijf.

Carola blogt over haar ervaringen in het familiebedrijf, de complexiteit van emoties met zakelijkheid, samenwerken met familieleden en het opvolgingsproces.

Bekijk alle berichten van Carola de Ruijter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.