fbpx
Blog

Kwaliteitsbewaking komt in allerlei sectoren voor. Zo heb ik in een vorige baan de ISO-certificering binnen een drukkerij opgezet. Ook in de installatiewereld wordt het handhaven en bewaken van kwaliteit steeds belangrijker. Toch zijn er –tot mijn verbazing- nog steeds veel bedrijven die hier niet op inspelen.

Serieus bezig

Op dit moment is vooral koolmonoxidevergiftiging een belangrijk onderwerp, en daaraan gekoppeld een al dan niet verplicht kwaliteitslabel zoals OK CV dat ongelukken met koolmonoxide moet voorkomen. Wij zijn daar met ons bedrijf op ingesprongen door het OK CV-label te behalen. We willen ons hiermee in de markt onderscheiden zodat onze klanten weten: zij zijn serieus bezig daar.

Best vreemd

Ons vak is een mooi vak en erg veelomvattend. Het is echt een technische sector en je moet veel kennis hebben van allerlei verschillende materialen en technieken. Om gevaren zoals met koolmonoxide te voorkomen, vinden wij het belangrijk om altijd goed opgeleide monteurs in te zetten. Ik vind het dan ook best wel vreemd dat er niet meer bedrijven aanhaken bij een initiatief als OK CV. Ergens ben ik er ook wel blij mee, want er zijn momenteel veel consumenten die via de site van OK CV bij ons terecht komen. Zij zoeken dan echt een erkende installateur en komen bij ons uit. Dat levert ons veel nieuwe klanten op. Die afwachtende houding bij concullega’s heeft vast te maken met het feit dat OK CV (nog) geen verplicht keurmerk is. Zodra dat het geval is, volgen er vanzelf meer installateurs. Momenteel is het erg wisselend gesteld met de kwaliteit van installateurs, dus natuurlijk hopen we dat er een landelijk protocol of keurmerk komt. Het zou helemaal mooi zijn als dat dan ook OK CV is.

Constant kwaliteit leveren

Twee van onze monteurs houden zich alleen bezig met cv-onderhoud. Gelukkig hoefden zij niet overtuigd te worden van het nut van OK CV: ze stonden beiden erg open voor het behalen van het Energie Service Specialist-predicaat. Eerst heeft er eentje de cursus gevolgd en daar onder andere geleerd hoe hij metingen aan het cv-toestel kan uitvoeren. We hebben voor hem ook de benodigde meetapparatuur aangeschaft. De cursus was volgens hem niet makkelijk en erg interessant. De tweede monteur heeft het predicaat inmiddels ook. Hij had al veel andere vakcursussen gevolg en kon door bijscholing zijn certificaat halen. Ook hij is uitgerust met de benodigde meetapparatuur. Zij kunnen nu
beiden de ketel nakijken en het CO-gehalte meten.

Na de controle vullen ze het OK CV-formulier in en geven de klant indien nodig advies over hoe ze zuiniger kunnen stoken, of hoe ze de thermostaat beter kunnen inregelen. Ook wijzen ze de klant op mankementen zoals een foute dakdoorvoer. Het originele formulier blijft bij de klant, wij voeren een kopie in de database van OK CV in. Daar zit een controle ingebouwd: als ik een foute, te hoge CO-meting invoer, gaan er direct alarmbellen af. Daarnaast neemt KIWA, in opdracht van OK CV, steekproeven onder onze klanten. Zij bezoeken de klant dan weer om te controleren of wij ons werk goed hebben gedaan. Je moet dus constant goede kwaliteit leveren.

Extra werk

Een vraag die ik regelmatig krijg, is of het allemaal wel de moeite waard is, die inspanningen om OK CV-gecertificeerd te zijn. Ja, wij hebben tegenwoordig inderdaad extra werkzaamheden, die we overigens niet doorberekenen aan de klant. We zien het als extra service. Het is voor ons echt een hele bewuste keuze: we hopen dat onze serieuze aanpak steeds meer klanten oplevert.

Meer weten over het kwaliteitslabel OK CV? Kijk dan hier.

Over Noëlle van Eijk

Noëlle van Eijk runt samen met haar man Van Eijk Installatietechniek in Bergambacht. Het familiebedrijf bestaat al ruim 80 jaar en heeft 2 mensen op kantoor en 7 in de buitendienst. De focus ligt op het aanleggen en onderhouden van cv-installaties, loodgieterswerk, zink- en loodwerk en het aanleggen van badkamers en woninginstallaties. Noëlle van Eijk is binnen het bedrijf onder andere verantwoordelijk voor de administratie en de kwaliteitsbewaking via VCA en OK CV.

Bekijk alle berichten van Noëlle van Eijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.